Directeur Richard Sitton van Woonbron is in opspraak geraakt. De grote baas van de Rotterdamse woningcorporatie, die ook in Delft, Dordrecht en Nissewaard actief is, verdient bij met het verhuren van particuliere panden. Ontdekt door Nieuwsuur.
Al sinds 2015 is Sitton - hij was in het verleden wethouder in Spijkenisse - bezig met het kopen en verhuren van woningen.
Hij vroeg en kreeg er destijds van de Raad van Commissarissen van Woonbron toestemming voor ‘in het kader van zijn pensioenopbouw'. “En in 2016 is dat (schriftelijk) bevestigd”, aldus een woordvoerder van Woonbron in reactie op het op 22 juni door Nieuwsuur gepubliceerde - en terug te bekijken - onderzoek naar vastgoed in bezit bij topfunctionarissen van corporaties.
Woonbron maakte, zo is te lezen in de reacties op het onderzoek van Nieuwsuur, ‘ook de afspraak dat het woningbezit van de bestuurder (Sitton) uit '4 tot 6 woningen' bestaat, en dat periodiek 'een onafhankelijke toetsing' plaatsvindt, uitgevoerd door de bestuurssecretaris, die 'controles' uitvoert in kadaster”.
Sinds de onthullingen van Nieuwsuur over zijn vastgoedpakket krijgt Sitton de wind van voren. En met hem alle overige corporatiebonzen, die door onderzoeksjournalisten Milena Holdert en Nina Jansen in de schijnwerpers zijn gezet.
Een bloemlezing uit de fijnbesnaarde (?) reacties in het AD over de Woonbrondirecteur. “Deze rat hoort achter de tralies. Als je zo verrot bent dat je gaat bijklussen als particulier verhuurder dan ben je die baan bij Woonbron niet waardig”…”Dat soort tuig schaamt zich werkelijk helemaal nergens voor. Triest mannetje”…”Wat schandalig dat zo iemand misbruik maakt van de woningnood dit zijn gewetenloze zakkenvullers”.
Conclusie: het imago van Sitton is er de afgelopen week niet op vooruitgegaan.
Maar is het terecht dat de grote baas van Woonbron nu voor rotte vis wordt uitgemaakt? Ja en nee.
Nee. Dat komt omdat Sitton gewoon toestemming kreeg van de Raad van Commissarissen van Woonbron. Hij kan dus aanvoeren dat hij gedekt werd door zijn directe toezichthouders. Saillant detail: Rotterdams huidige onderwijswethouder Saïd Kasmi van D66 was van 2016 tot 2018 lid van de RvC van Woonbron. Kasmi keurde de handelwijze van Sitton dus ook goed.
Ja. Ten eerste vanwege dat pensioenverhaal.
Het is vreemd dat Sitton (jaarsalaris meer dan 200.000 euro) aan zijn werkgever Woonbron, opgericht voor betaalbare volkshuisvesting, toestemming vraagt om huisjesmelker te mogen worden. Daarbij als verklaring aanvoerend dat hij kennelijk krap zou komen te zitten als hij met pensioen zou gaan zónder de verhuuropbrengsten van door hem te verwerven commercieel onroerend goed.
Er zijn er die dat een overdreven zielig verhaal vinden. Het werpt bovendien een vraag op: zijn er onder de overige ruim 500 Woonbronwerknemers nog meer mensen die ooit zo’n verzoek hebben ingediend om huisjesmelker te mogen worden?
Ja. Ten tweede vanwege de voorbeeldfunctie.
Als je bij een woningcorporatie in dienst bent, dan moet je geen huisjesmelker zijn. Of willen worden. Bij uitstek moet de directeur die opvatting uitdragen. Sitton heeft dat niet gedaan. Veeleer het tegenovergestelde. Dit onwenselijk gedrag schaadt hem. Hij wordt daardoor nu voor rotte vis uitgemaakt.
Met de Autoriteit woningcorporaties heeft Sitton onlangs een gesprek gehad naar aanleiding van de - bij de Aw toen nog onbekende - onthullingen van Nieuwsuur. De Woonbrondirecteur mag blijven. Maar heeft wel beloofd de door hem verhuurde woningen te gaan verkopen. By the way, ze staan nog niet op Funda😎