Rem de hamsterwoede, sponsor bezorgers

15 March 2020, 21:08 uur
Columns
mainImage

 

Bij alle verscherpte maatregelen die de regering heeft genomen om de vrije vlucht van het coronavirus de komende drie weken niet te laten pieken mis ik de hamsterverordening. Als eerst Mark Rutte de Nederlanders oproept niet de supermarkten te bestormen, vervolgens de ceo van Albert Heijn bevestigt dat dit inderdaad nergens voor nodig is en tenslotte zorgminister Bruins nogmaals met klem een beroep doet op het fatsoen, zou ik het eigenlijk niet gek hebben gevonden als hij er meteen een straf voor overtreders aan had verbonden.

Maar is het te bestraffen? Moeilijk. Maar als we niks doen en die graaiwoede niet een klein beetje aan banden leggen, dan wordt het een chaos. Dat is het nu al, maar als het aanhoudt volgt het recht van de sterksten en zijn vooral ouderen de dupe. Maar ook de mensen die werkzaam zijn in de vitale beroepen en aan het einde van een lange dag vertwijfeld langs lege schappen lopen.

Ik ben van een generatie die nog dondersgoed de verhalen kent van ‘op de pof kopen’ en nog erger: ‘op de bon’. Maar als ik de beelden op tv zie van de lange wachtrijen en de treurigheid van de lege schappen, dan hoop ik wel dat er zo snel mogelijk een manier wordt bedacht om iedereen in een supermarkt gelijkwaardig aan zijn trekken te laten komen. Iemand moet de regie pakken.

Een volgnummer? Het tonen van je ID? Kopen op postcode en huisnummers? Het zal de gewiekste en asociale medemensen waarschijnlijk een rotzorg zijn, want de omgeving is groot, maar misschien is het in elk geval een rem. Maar de allerbeste rem is nog altijd een forse boete als je daadwerkelijk gepakt wordt. Hier in Benidorm, waar ik nu overwinter, neemt de Spaanse politie bij vrijwel alles het voortouw om slechte luisteraars in deze noodsituatie op hun nummer te zetten. Ik kan dat wel waarderen.

Maar de beste oplossing blijft: bestellen en bezorgen. Tot aan de voordeur. In razend tempo. Als ik directeur van de plaatselijke super zou zijn, zou ik het wel weten. Ik investeerde in no time in bezorgers en vroeg de burgemeester om subsidiegeld. Die milieuhobby van Rotterdam kan best drie weken wachten.