Paniekvoetbal in Barendrecht

2 February 2019, 10:53 uur
Columns
mainImage

Een goede wethouder financiën is als een degelijke controlerende middenvelder. Het spel overzien, tikkeltje defensief ingesteld en de (financiële) lijnen uitzetten. In Barendrecht doet hij momenteel meer denken aan de gemankeerde linksback van FC Knudde. Die met zijn team een kansloze pot paniekvoetbal speelt in de gemeente-league. Het publiek, de Barendrechtse burger, zwaait massaal met witte zakdoekjes. Hoofdcoach Jan van Belzen staat het zweet op zijn voorhoofd. Moet hij nu al wisselen? Ze zijn nog maar net bezig.
 
Dit paniekvoetbal begon dinsdag. Die avond zou in de  raadsvergadering een debat tussen coalitie en oppositie plaatsvinden met als inzet vier ton. Dat was het bedrag dat het college vroeg voor haar nieuwe plannen. Maar de wedstrijd werd voortijdig gestaakt. Omdat er die middag een financiële bombrief uit de kleedkamer was gekomen. In die brief schreef het college dat de budgetaanvraag integraal werd ingetrokken. En de verloven van alle medewerkers waarschijnlijk ook.

Het college, inmiddels ruim een half jaar in het zadel, had die ochtend de calculator er eens bijgepakt. En tot haar grote schrik geconstateerd dat de gemeente de rode cijfers induikt, als men zo door gaat. Hoe diep de rode cijfers in, dat werd angstvallig stilgehouden. In de koortsachtig in elkaar geflanste brief sprak men slechts over ‘een dusdanig tekort’. Wat denkt u dat ieder raadslid direct wilde weten die avond? Juist. Om hoeveel geld het gaat.  

Dat wilde wethouder Bults (Financiën, D66) niet zeggen. Het zou een eigen leven kunnen gaan leiden. U weet hoe dat gaat tegenwoordig. Alleen als de gemeenteraad hem zou dwingen, zou hij bedragen noemen. Net toen ik mij inbeeldde hoe hij die dwang voor zich zag, kwam het hoge woord er uit: tussen de € 1 en € 2 miljoen per jaar. Van die bandbreedte kun je aardig boodschappen doen. Coalitiepartijen reageerden zuinig. Een enkeling probeerde de wethouder zelfs op te peppen: “Een moedige brief!”. Het doet denken aan een moeder langs de lijn bij de F-jes. Die tegen haar zoontje “Goed zo!” roept, terwijl het ventje geen pepernoot raakt.

Wat gaat er in Barendrecht nu gebeuren? Waarschijnlijk de grote ombuigingsoperatie. Terwijl u dit leest, spellen ambtenaren de begroting, op zoek naar alle mogelijke bezuinigingen. Sport, cultuur, zorg, buitenruimte, de belastingen. Alles komt aan bod. Nou ja, bijna alles. Snijden in eigen vlees waarschijnlijk niet. Daar houden ambtenaren niet zo van. En de vraag is of je hen dat kan kwalijk nemen. Dit 7-koppige college geeft hen namelijk niet echt het goede voorbeeld.