Barendrechts Dagblad | Moed houden
mainImage

Moed houden

22 april 2021, 12:01 uur
Columns

Na vele maanden van beperkende maatregelen gaat de samenleving voorzichtig open. Wat keken we hier naar uit! Maar toch. Voor onze culturele instellingen gelden nog alle maatregelen. Voorlopig kunnen inwoners nog niet naar gitaarles, beeldhouwcursus of samen zingen. De datum waar we naar uit kunnen kijken staat op 11 mei. Hoe graag zou je weer door de bibliotheek willen struinen, op zoek naar een nieuw boek. Of daar gewoon weer je favoriete tijdschrift lezen onder het genot van een bakje koffie. Of onderuit gezakt in een theaterstoel heerlijk lachen om je favoriete cabaretier. Misschien… De datum van 26 mei staat in het openingsplan. Maar het is niet volledig duidelijk wat er dan mag. Pas later komen er meer versoepelingen voor de culturele sector.

Regelmatig heb ik contact met onze culturele instellingen. En ik vind het bijzonder knap hoe positief ze blijven. Er worden nieuwe ideeën uitgewerkt. Samenwerkingen gezocht. Steeds zijn en blijven ze op zoek naar hoe zij straks inwoners een warm welkom kunnen geven in een veilige omgeving. Mét het besef dat de effecten van de maatregelen nog een lange tijd voelbaar zullen zijn in hun organisaties. Niet alleen omdat ze personeel moesten laten gaan, maar ook omdat ze zich afvragen of bezoekers en leden wel weer gaan komen.

Na meer dan een jaar van bemoedigende woorden naar hen uit te spreken, voegde ik er de laatste keer ‘Houd moed’ aan toe. Ik weet niet of die uitspraak meer voor hen of voor mezelf bedoeld was.

Want ook als wethouder cultuur doet het pijn om te zien dat onze inwoners cultuur missen, en de culturele instellingen onze inwoners. Maar ik geloof in de kracht van onze culturele sector en zie uit naar de ontmoetingen zodra het weer kan.

Tanja de Jonge, wethouder Barendrecht


Foto: Ingezonden