Maastunnel krijgt busbaan. Belachelijk!

13 February 2020, 01:18 uur
Columns
mainImage

Slecht nieuws voor automobilisten die als een kind zo blij waren dat de Maastunnel zich simsalabim weer opende: straks is het alleen nog een tunnel voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Het begint met één busbaan en als mevrouw Judith Bokhove niet gauw aan haar stutten trekt worden het er twee. Niemand in Rotterdam heeft zo’n pesthekel aan auto’s als deze ogenschijnlijk vriendelijke en charmante vrouwelijke fietscoureur. Maar ondertussen.

Die ene busbaan is niet eens een experiment. Gisteravond tijdens de commissievergadering herhaalde de wethouder vier keer dat het menens was. Die busbaan komt er, zowaar Jozef de man van Maria is. Die busbaan zit in haar dna. Toen de fietstunnel dicht ging voor reparatie verzon ze al een mega fietsbus met aanhanger die om de vijf minuten door de autotunnel moet sjezen. Liefst zelfs met alarm. Allemaal opzij, Judith komt eraan.

Ik heb nog nooit iemand met zo’n bezetenheid de fiets horen propageren. Elke minuut baart ze er één. Dat doet ze met groot gemak, want ze is al moeder van vijf kinderen.

Als ik nou opnieuw zeg vóór een schone zee te zijn en tegen die gore vleesindustrie. Als ik herhaal desnoods met het mes tussen mijn laatste tandjes een fanatieke dierenvriend te zijn en ook bereid ben aan te nemen dat de temperatuur in ons land langzaam maar zeker op die van Noord-Afrika gaan lijken, mag ik dan wel van Bokhove, Klaver, Bonte, Rosenmöller, Roest, Rotmans, en andere linkse takken van sport mijn auto koesteren?

Ik woon namelijk niet in mijn geboortestad. Die ben ik ontvlucht. Bovendien heb ik een hekel aan fietsen. Ook aan het openbaar vervoer, want daar krijg ik een heel onveilig gevoel van. Maar daar hebben mevrouw Bokhove en haar fans geen boodschap aan.

Als GroenLinks het voor het zeggen houdt volgt eens de dag dat de oud-Rotterdammers die elders wonen tol moeten gaan betalen om met de auto hun stad binnen te komen. Daarom wacht ik met smart op het eerste raadslid dat in dat geval de oudere oud-Rotterdammer van een gratis entreekaart voorziet, plus een passe partout: royaal parkeren. Nu betaal ik me voor een dagje perstribune raadzaal een ongans. Vind je het gek dat ik de pik op al die fietsers heb.

Hallo, René Segers van het CDA. Ideetje misschien? Van Dennis Tak van de PvdA heb ik het niet te verwachten.

Die busbaan in de Maastunnel, even met z’n allen goed nadenken, hoe krijg je het in hemelsnaam verzonnen? Ik hoorde gisteravond Robert Simons van Leefbaar Rotterdam vragen: kan een wethouder van Rotterdam zomaar voorstellen om een nationale verkeersader te sluiten? Dat was precies de crux. Mevrouw Bokhove zuchtte van schrik zo hard, dat haar tandjes bukten. Maar het kan wel. Het kan allemaal binnen de samenstelling van deze coalitie waarin een groen beleid blind buitenproportioneel overheerst.

Misschien dat de VVD nog even voor de schijn gaat pruttelen, maar zelfs als de liberalen zouden afhaken, is er geen vuiltje aan de lucht, want de SP, Nida, de Partij voor de Dieren, zelfs mijn favoriete 50Plus, het zijn allemaal fietsers, allemaal regenkleding, allemaal wantjes en gebreide mutsjes, en als ze lek rijden zetten hun fiets ondersteboven, wrikken het bandje los, blazen erop en gebruiken spuug om het gaatje te zoeken. Vinden ze lekker. Zelfs de boys van de VVD. Allemaal zijn ze dan heel even Tom Dumoulin.

Over vier jaar hebben we patsercontroles voor de fietsers. Wat zeg ik? Volgend jaar al. Je kan nu al niet meer oversteken.