Jongeren worden de stad uit gejaagd

6 February 2020, 16:34 uur
Columns
mainImage

Ik heb er zelf niet alleen last van, maar zie het ook in mijn omgeving. In Rotterdam als 23-jarige een woning vinden is niet gewoon moeilijk meer, nee, het is inmiddels onmogelijk geworden. Vijf jaar lang sta ik al ingeschreven bij Woonnet Rijnmond. Resultaat? Nul.

Dat het via die weg een opgave zou gaan worden is niet nieuw, maar ik ben ervan geschrokken dat het probleem zó erg is. Het is kansloos.

Natuurlijk zijn er woningen die ik vanaf morgen zou kunnen betrekken. Kale huur: tussen de 1500 en 2000 euro per maand. Dan krijg je er als nieuwe huurder wel een fles champagne bij.

Een tijdje geleden was ik aanwezig bij een bezichtiging in het Oude Noorden. Een klein appartementje in de Benthuizerstraat. Tussen de balkondeur en het kozijn een opening van circa 3 centimeter. Geen afzuiging in de keuken. Leidingen dwars door de doucheruimte heen. Geen paleisje dus, maar helemaal prima. Met wat simpele ingrepen en een appeltaart voor de eigenaar is dat wel op te lossen. Aantal geïnteresseerden: 800 mensen. Mission impossible.

Kort daarna weer beet. Dit keer een studio in Bergpolder. Niet mijn eerste voorkeur, maar in vijf jaar tijd heb ik mijn wensenlijst al drastisch uitgekleed. 17 vierkante meter. Kale huur: 800 euro. Ook niet bepaald een warm welkom.

Natuurlijk is het logisch dat je niet voor 400 euro per maand in hartje Centrum kan wonen. Dat verwacht niemand. Ik hoef ook niet persé naar Hillegersberg. Maar de moed zakt je zwaar in de schoenen als zelfs een kleine normale fatsoenlijke woning in Rotterdam niet meer te betalen valt.

Ik ben in Rotterdam geboren en opgegroeid, ging er naar school en heb er mijn vrienden en familie. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat ik met pijn in mijn hart moet uitwijken naar een randgemeente. Ik kijk er niet naar uit, maar erger dan in mijn eigen stad zal het niet worden.

Hallo, heren en dames van het Rotterdamse stadsbestuur. Mag ik heel even goed pissig zijn? En mag ik ook iets vragen?
Willen jullie jonge mensen in Rotterdam houden? Neem het probleem dan serieus. Mensen van mijn leeftijd willen niet poepchic. We willen alleen een betaalbare huurwoning met een aparte slaapkamer en eigen toilet à raison van 700 per maand. Want méér hebben we echt niet nodig.

Dat is toch niet te veel gevraagd?