mainImage

Jan D. Swart: #Lol – Groen raamwerk, geen GroenLinks

Afbeelding is niet meer beschikbaar
31 mei 2018, 15:24 uur
Columns

De formateurs Duisenberg (VVD) en Rosenmöller (GroenLinks) in Rotterdam schijnen vandaag af te komen met hun raamwerk II op weg naar een stadscoalitie.
Ze hebben hun Houvast zelfs verdiept. Rotterdam wordt een nog groener groen-groen-knollen-knollen-land dan in raamwerk I.
Chapeau.
Alleen GroenLinks doet niet mee. Het is om je dood te lachen. Maar als het waar is, is het is ook om je dood te schamen. Eindelijk is er een stadsplan dat enigszins voorziet in het welzijn van onze kleinkinderen en dan heeft de partij die de kanteling met een goddelijke glimlach op een bakfiets heeft mogen komen aanreiken de sneue moed om er zulke persoonlijke anti Rotterdamse voorkeuren aan te verbinden dat zelfs de raamwerkpartner denkt: bekijk het.

Ineens werden de Groenen, die ik ging waarderen, weer die gekkies in afwijkende klederdracht met omgeslagen sokken in hun sandalen.

Leuk hoor, die presentatie van Raamwerk II, maar zonder uitzicht op een coalitie kan het in vreugde zo worden weggeflikkerd. Zonde ook van de afstand die de heren Duisenberg en Rosenmöller vanuit volstrekt andere leefdomeinen hebben moeten overbruggen.
Was weggebleven!
Het volledige formatie-experiment met eerst een raamwerk blijkt een complete zeperd.

Heb ik het nou gedroomd dat Judith Bokhove voor de camera van RTV Rijnmond zei vereerd te zijn geweest om links met rechts te verbinden? Of zei ze het werkelijk, maar loog ze? Of, kan ook nog, gold haar linkse voorkeur uitsluitend de VVD? Misschien wel exclusief de lijsttrekker uit Hollywood.
Ik moest al lachen bij het eerste getortel tussen die twee. Zij: 50. Hij: 31. Toen al dacht ik: dat wordt nooit wat.

Judith Bokhove is een vriendelijke vrouw, maar een doorgewinterde politica. Moeder van vijf kinderen. Zij lacht altijd. Misschien wel iets te vaak dan gerechtvaardigd is. Ooit verdreef ze Arno Bonte lachend van zijn eerste positie. Lachend amputeerde ze het Links Verbond en nu schijnt ze gierend van de lach de laatste kans op een brede coalitie te willen versjteren. Waarom?

Waarschijnlijk omdat Jesse Klaver, Barbara Kathmann en wie weet zelfs Paul Rosenmöller haar dit souffleren.
Hoe vaak heb ik Miss Barbara van de PvdA niet gezegd en hoe dikwijls zal ik het nog moeten herhalen: haal je ouwe leden terug in plaats van ze verder van je verwijderen. Mevrouw Bokhove maakt bijna een nog grotere fout. Ze denkt dat groen exclusief voor links is.
Dat is een lelijke misvatting.
Duidelijk is dus dat de huidige fractie van GroenLinks in Rotterdam vele malen linkser is dan groen. Er ligt een prachtig raamwerk, maar ze hebben er schijt aan omdat Leefbaar het omarmt.
Voor wie zit je dan in de politiek?


Foto: Digitaal Dagblad