Barendrechts Dagblad | Jan D. Swart: Altijd corebusiness bij Denk

Jan D. Swart: Altijd corebusiness bij Denk

mainImage

Mijn voornaam komt niet voor in het Turks.

Joop, Jos en Jim evenmin. Die hele J wordt in Turkije gediscrimineerd, zie ik.   

Met het puntje van het potlood langs alle meest voorkomende Turkse voornamen gesjeesd en er waarachtig toch nog één gevonden die ook in 1876 in Holland al werd gebruikt: Adam. En nog twee nakomelingen: Ferdi en Kurt. Er wonen 5581 Nederlanders in Turkije, dus moeten wij ook niet zaniken.

Hoeveel Turkse Nederlanders zouden er hier wonen? Ik zal er met 500.000 niet ver naast zitten. Ja, en dan wordt het inderdaad hoog tijd dat de Schoolinspectie een gezonde ram voor z’n kanis krijgt en de namen Mohamed en Enes opneemt in de Hollandse schoolboekjes. Ook met hun giechel, want er komt werkelijk geen afbeelding van een typisch Turks, Marokkaans of Syrisch hoofd in voor.

Ik moet altijd wel lachen als het Rotterdamse raadslid Enes Yigit van Denk z’n schriftelijke bezwaren schrijft aan het college van B&W. Altijd heel apart. De voorlaatste ging over Voetbal Tv. Idee van John de Mol. Camera’s op amateurvelden. Makkelijk voor opa’s die slecht ter been zijn. Maar daar was Yigit op tegen. Geen idee waarom. Waarschijnlijk heeft hij vrienden die op die sportvelden met geheime vriendinnen staan te vozen, want een andere verklaring heb ik er niet voor kunnen vinden.

En nu dan die stereotypen in het lesmateriaal. Allemaal Hollandse namen en koppen. De wereld van Dik Trom en Holle Bolle Gijs. Enes had op de Wolfert van Borselenschool Mohamed gesproken en Mohamed had nergens zijn naam aangetroffen. Ook die van Enes niet. Conclusie: systematische ondervertegenwoordiging. Of de onderwijswethouder bereid is om die stereotypen te schrappen?

Enes was zijn brief aan de wethouder wel boerenslim begonnen met z’n ontdekking dat er in de teksten ook minder vaak vrouwennamen werden gebruikt. Hij schreef dat dit zijn vermoeden versterkte dat vrouwen er minder toe deden dan mannen. Ik kwam niet meer bij van het lachen, want ik word thuis al vijftig jaar door mijn vrouw onderdrukt en roep al vijftig jaar: dat hebben die moslims toch beter voor elkaar.

Knappe briefopbouw van Enes. Toewerken naar het hoogtepunt. Shuffel to de buffel. En wat mij betreft: jongen, ga je gang. Ik vind het allemaal prima en vanzelfsprekend. Iftars, suikerfeesten, ik geef Lies Roest van GroenLinks een arm en we komen de boel gezellig op stelten zetten. Maar wel weer jammer dat je uitgerekend zo’n brief schrijft in de week dat Zwarte Piet overleden is en een dag nadat een paar gore witte klootzakken in Den Bosch dat leuke mannetje van Excelsior te grazen namen. Een beetje misbruik maken van de omstandigheden maak je wel. Maar ja, het is nu eenmaal je corebusiness.

Hallo Enes, ideetje nodig om je onsterfelijk te maken? Schrijf in een volgende brief dat je het besnijden van kinderen wilt schrappen en een week later het onverdoofd slachten van schapen. Dan stem ik Denk.