Intrinsieke motivatie

2 March 2022, 13:01 uur
Columns
mainImage
Ingezonden

Mijn rol binnen het team van de VVD was na een paar bijeenkomsten helder. Ik mocht de website beheren en met name de teksten. De reden was, dat ik geen politiek jargon beheers, en het kan vertalen naar normale taal. Ik zie het maar als een compliment. Maar als ze mij vragen, wat mijn belangrijkste doel is bij deze verkiezingen, is het: “het realiseren van een intrinsieke motivatie bij de inwoners van Barendrecht”. Nou, dat zijn teksten, die iedereen begrijpt…

Maar zonder dollen, dit is wel iets dat ik in de huidige maatschappij mis. Een goed voorbeeld is de verduurzaming van de eigen woning. Pas toen de gasprijs ging stijgen schreeuwde een kleine groep moord en brand. Laten we eerlijk zijn, dit zat er toch al  jaren aan te komen. Maar de warmtepompen zijn inmiddels niet meer aan te slepen en  je ziet bijna meer zonnepanelen dan dakpannen.

Wat een ander gevolg is van het geschreeuw van een kleine groep, is dat de regering (waaronder onze eigen partij landelijk) populair roept, dat de er een tegemoetkoming komt. Eindelijk hebben de mensen de motivatie om te verduurzamen. Alhoewel ingegeven door een financiële prikkel, komt het dit keer wel uit de mensen zelf. Zonder opgelegde regelgeving vanuit een overheid maken de mensen de keuze. Uiteraard plaats ik de kanttekening, dat mensen met een kleinere beurs of een huurhuis wel gesteund moeten worden door diezelfde overheid.

Een voorbeeld dichter bij huis, is het scheiden van afval. Hét was het politieke onderwerp van de afgelopen vier jaar. Ieder onderwerp, al ging het over corona, werd gekoppeld aan de kliko’s. Wij zijn als partij de eerste om te erkennen, dat dit hoofdpijn-dossier geen schoonheidsprijs verdiende voor wat betreft de invoering.  Maar uiteindelijk gaat het om het scheiden van afval. De zwijgende meerderheid accepteerde de afvalbakken zonder morren en zorgde zo onopvallend voor een enorme verbetering van de afvalscheiding (65%). De bekende vaste club bleef echter vier jaar lang steen en been klagen, zonder een echt realistisch alternatief te hebben. Terwijl het scheiden van afval iets zou moeten zijn, wat vanzelfsprekend is voor iedere burger.

Als het er op aan komt, maakt een groot deel van die zwijgende meerderheid de juiste keuzes op basis van gezond verstand. Het zou mooi zijn, wanneer diezelfde mensen ook hun stem laten horen op 16 maart. Dit maakt het voor de nieuwe raad waarschijnlijk een stuk makkelijker om Barendrecht nog beter te maken.

Nick Vermaas, kandidaat raadslid VVD Barendrecht