Hoe CDA-Barendrecht corona politiseert

18 September 2020, 11:24 uur
Columns
mainImage
Ingezonden

Politieke spelletjes en het CDA. Dat is Barendrecht niet vreemd. Op de uitslagenavond van de verkiezingen in maart 2018 namen zij het voortouw om het politieke monsterverbond te smeden dat Barendrecht dubieuze landelijke bekendheid gaf. Zes kleine partijen sloten verkiezingswinnaar EVB - waar 45% (14 zetels) van de inwoners op stemde - uit van collegedeelname. Ze gaven zichzelf zes wethoudersbaantjes op kosten van de gemeenschap.
 
Stuitend is dat ook tijdens de Corona-pandemie de Christendemocraten volop politiek bedrijven. De fractievoorzitter van het CDA stelde maandag voor dat de gemeenteraad zichzelf tijdelijk in omvang beperkt bij raadsvergaderingen. In plaats van met 29 raadsleden, met maximaal 23 raadsleden vergaderen. De reden? Zorgen over oplopende COVID-besmettingen in Barendrecht.
 
Maar toen kwam de politieke aap uit de mouw: één van de coalitie raadsleden bleek in quarantaine te zitten. En dus stelde het CDA namens de coalitie voor, om die zelfbeperking van de gemeenteraad in een specifieke verhouding toe te passen. Eén waarbij de coalitiepartijen natuurlijk wel hun fragiele meerderheid behouden. Dus 12 raadsleden van de coalitie van CDA, SGP, D66, PVDA, VVD en GroenLinks. En maximaal 11 van EVB.
 
Bizar. De COVID-pandemie en getroffen maatregelen zullen diepe sporen nalaten in onze economie en onze samenleving. En dat wordt door het CDA lokaal politiek gemaakt. Door te denken en handelen vanuit verhoudingen van coalitie en oppositie. Als wij hier niet aan zouden meewerken, dan was dat ‘ontwrichting van het politieke democratische proces’, aldus het CDA. De fractievoorzitter zette verder burgemeester Van Belzen onder druk door te stellen dat ‘gezien de ernst van de situatie het logisch is dat de voorzitter hiertoe besluit’. Hondsbrutaal.
 
EVB doet aan deze spelletjes niet mee. In crisistijd moet de gemeenteraad samen verantwoordelijkheid nemen. In overleg treden. Doen wat juist is. Voorzichtigheid door oplopende besmettingen is zeker geboden. Daarom zijn in de raadszaal voorzorgsmaatregelen getroffen. Zoals het aanbrengen van spatschermen. Een goede zaak.

Wanneer binnen onze fractie mensen klachten hebben, of gezinsleden met klachten en een risico vormen om anderen te besmetten, dan blijven zij thuis. We volgen de regels van de overheid en het RIVM. Los van ‘politieke verhoudingen’.

Wij gaan er van uit dat ieder raadslid die verantwoordelijkheid neemt. Wij voelen er niets voor om deze COVID-crisis – zoals het CDA doet – lokaal te politiseren. Niet denken en handelen vanuit coalitie en oppositie. EVB zet de volksgezondheid en het belang van Barendrechtse inwoners op één