Het verborgen verhaal

30 August 2024, 08:16 uur
Columns
mainImage

Er zijn mensen met een Indische achtergrond die met een verborgen verhaal in zich leven. Ze weten het maar ze spreken er niet over. Er zit iets in de weg. Dat kan de botsing zijn op een Hollandse vooringenomenheid waarin geen zin bestaat om te onthouden wat het verschil is tussen  Indisch en Indonesisch. Of de familie die gelooft dat het verhaal vanzelf wel een keer op papier terecht komt. Maar ja, hoe?

We zitten nu in een golf waarin de ene Indische roman na de andere verschijnt. Dat is voor veel mensen een geluk. Ik lees ze niet. Nooit. Want ik verlang naar waargebeurde verhalen over levens en families, en naar doorgegeven herinneringen uit Indië en naar de vanzelfsprekendheid van het ingewikkelde dat het Indische leven kenmerkt, andersom zeggen is even waar.

Het is een van de redenen dat ik destijds met de Indische schrijfschool begon. Om mensen te helpen hun verhaal op papier te krijgen. Ik raadpleegde een businesscoach die het gekkenwerk vond, want de niche was te klein, geen beginnen aan.

Maar ik begon toch. En ik merkte: vooral mensen met een Indische achtergrond hebben het vertellers-DNA in zich, en dat hoeft alleen maar de ruimte te krijgen.

Verhalen opschrijven is belangrijk.

Ja, ik weet, op YouTube staat van alles aan uitleg, en iedereen heeft advies, en er zijn ook dure boeken over. Maar is het zinvol advies? Altijd zelf blijven nadenken, vind ik. Mijn tips en adviezen komen uit de praktijk. Ik steek geen vage verhalen af, maar vertel praktisch zus en zo. En ook wat niet te doen, dat scheelt weer moeilijkheden. Ik heb de technische knowhow, mag ik zeggen na ruim 30 boeken. Dat breng ik mee. Alleen ik heb geen Indisch verhaal. Dat brengen de anderen dan mee. Daardoor werkt het en hoe: mijn schrijfschool bloeit.

Dus ik ga door met workshops geven. Ik stond in zalen en zaaltjes en ik sta straks weer voor de webcam (in het nette dus) om een workshop te geven.  In de workshop ga ik dan ook antwoorden geven op de vijf hoe-vragen die ik het vaakst hoor en die, eerlijk is eerlijk, ook belangrijk zijn. Die zijn: 1 Hoe begin ik? 2 Hoe kom ik aan structuur? 3 Hoeveel tijd kost het schrijven?

4 Hoe vind ik informatie? 5 Hoe maak ik er een boek van?

Als bonus-vragen neem ik mee: Hoe ga ik om met de familie? Dus hoe te interviewen en hoe om te gaan met weerstand en moeilijke reacties.

Heel wat maar, ik hou van structuur. En ik hou ook van die verborgen verhalen, vooral als ze eenmaal op papier staan.

 

https://www.indischeschrijfschool.nl/know-how-hoe-begin-ik-de-5-grote-hoe-vragen-gratis-workshop/