GroenLinks en drukwerk

27 February 2020, 13:36 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad

In de gemeente Utrecht heeft de rechter deze week een stokje gestoken voor het voornemen van het gemeentebestuur om JA/JA stickers op te dringen aan inwoners. Alleen als ze die sticker op de brievenbus plakken, mag er nog papier door de brievenbus. Dat feestje gaat nu dankzij de rechter voorlopig niet door.

In Barendrecht hebben reclamebedrijven met een soortgelijke rechtszaak gedreigd, mocht de gemeente overgaan tot JA/JA-sticker beleid. GroenLinks is in veel gemeenten drijvende kracht achter JA/JA-sticker beleid. In de Barendrechtse gemeenteraad hebben we de papieraversie ook al enkele malen gehoord.

Bijvoorbeeld toen Echt voor Barendrecht voorstelde om in heel Barendrecht een veiligheidskaart te verspreiden. Zodat iedereen belangrijke veiligheidsinformatie en contactgegevens gemakkelijk bij de hand heeft, mocht er wat aan de hand zijn. Dat voorstel werd in oktober in ruime meerderheid aangenomen. GroenLinks stond er op dat het vooral geen papieren kaart mocht zijn. Van de verspreiding van de kaart hebben we tot op heden niets mogen vernemen. EVB moet het 7-koppige college weer eens achter de broek zitten. Zoals op veel onderwerpen.

Dat geldt niet voor het onderwerp duurzaamheid. GroenLinks-wethouder De Jonge pakt op haar beleidsterrein wel lekker door. Helga van Leur en onze dorpsgenoot Ed Aldus zijn ingevlogen voor klimaatpraat. En afgelopen week ontving iedere Barendrechter in de brievenbus een brief met “Eerste hulp bij energiebesparing!”. De Jonge subsidieert € 90 per koopwoning. Voor dit bedrag kunnen energiebesparende artikelen worden aangeschaft. Huurders krijgen geen post. Vreemd. Want een led-lamp of radiatorfolie werkt daar immers ook. Rechtsonder op de flyer staat dat deze is vervaardigd van gerecycled papier. Dat kan zo zijn, maar de A4-envelop waar de flyer in zat, is dat duidelijk niet.

Vol verwachting zocht ik naar een getergde reactie van GroenLinks. Dit papiergeweld in de Barendrechtse brievenbussen zouden ze natuurlijk veroordelen. Maar nee. Waar de veiligheidskaart niet op papier verstrekt mocht worden, roemt de fractievoorzitter van GroenLinks dit reclamefoldertje van zijn eigen wethouder. Kritisch op drukwerk, tenzij het in je eigen politieke straatje past. Hoe noem je dat? Papierhypocrisie?