Barendrechts Dagblad | Feyenoord, roep de N.V. Stadion tot de orde

Feyenoord, roep de N.V. Stadion tot de orde

mainImage

Er zijn in de loop van de tijd veel schurende opvattingen over het nieuwe Feyenoord-stadion de revue gepasseerd en ik ben bedolven onder artikelen, maar ik heb nog nooit een suggestie gelezen over een nieuwe naam. Dat duidt erop dat het enthousiasme niet erg groot is om afstand te nemen van de enige naam die qua klank en betekenis bij Feyenoord hoort: de Kuip.

Ik ben ook erg benieuwd welke het wordt, en nog nieuwsgieriger of de bouw wel doorgaat.

Nee, ik zal komende maandag niet aanwezig zijn bij de buitengewoon algemene ledenvergadering van de Sportclub Feyenoord, die beslissingen gaat nemen over het stallen van de 53% van de aandelen. Evenmin bij de vervolgvergadering. Ik ben nog nooit bij een ledenvergadering van de Sportclub geweest en heb besloten dat maar vol te houden. Lijkt me wijs.  

Ja, Hans Fortuin, de oud-voorzitter, en zijn voorganger Aad van der Laan, hebben het wel gevraagd en ik heb het – vooral omdat zij het verzochten – nog wel even in overweging genomen, maar de tijd van de barricaden is voorbij. Bovendien woon ik afwisselend in Amerika en Zwitserland.

Maar men kent mijn standpunt. Een stadion waar de BVO Feyenoord niet de baas is en waar zelfs het toegezegde surplus aan inkomsten afhankelijk blijft van niet-voetbal resultaten, kan nooit een solide basis zijn. Bovendien is de hele operatie ingezet voor zegge en schrijve acht miljoen méér inkomsten voor het voetbalbedrijf. Daar zou ik De Kuip niet voor opofferen.

Ik krijg de indruk dat men ook langzaam tot het inzicht komt dat het allemaal whisful thinking is geweest. Het moest met Feyenoord City gaan zoals bij vele voorgaande gemeentelijke bouwprojecten: dat fiksen we wel even. Een wethouder, een topambtenaar en een Feyenoord-directeur, die ook uit ambtelijke kringen komt. Bij tekorten achteraf wist men altijd wel een potje te vinden om de strop te verbloemen.

Maar bij deze operatie vergat men dat op Feyenoord een vergrootglas is gericht. Daarom is de gemeenteraad ook veel kritischer. Ze is beducht op een mogelijk toekomstig fiasco, met als gevolg dat de gemeente dan altijd moet bijspijkeren, want je laat als stad Feyenoord niet failliet gaan.

Ik heb trouwens de indruk dat ook de zakenwereld niet staat niet te trappelen om risico te nemen. Anders waren allang aan de eisen in de position paper voldaan. Ik heb tot nu toe alleen maar over een gekunstelde deal met de Verre Bergen en zitplaatsen van jongeren van Zuid gelezen.

Ik kan de leden van Feyenoord maar één advies geven. Roep als grootste aandeelhouder de directie en de raad van commissarissen van de N.V. Stadion tot de orde en verwijt hen dat ze De Kuip willens en wetens aan het verwaarlozen zijn in de hoop dat er geen weg terug is.