Feyenoord is ‘gegarandeerd’ de sigaar

10 April 2019, 14:42 uur
Columns
mainImage

Vandaag werd ik gebeld door zo’n irritante en agressieve energieverkoper. Hij had een mooie aanbieding. Nou ken ik dat soort verkooptrucjes, dus ik kapte hem gelijk af en nam de regie in handen. Ik bood hem een bedrag van 150 euro per maand voor mijn elektriciteit en gas, gegarandeerd.

“Nou ja, gegarandeerd...”, voegde ik daaraan toe. Ik legde hem uit dat het natuurlijk wel afhing van mijn maandelijkse financiën. Soms vallen de inkomsten tegen, stopt je wasmachine er opeens mee of ga je net iets teveel de kroeg in. En de buitentemperatuur heb je natuurlijk ook niet aan een touwtje, legde ik ‘m uit.

Maar om hem gerust te stellen, vertelde ik dat ik een onafhankelijk onderzoek naar mijn financiële huishouding had laten doen door een vriendin en dat de risico’s volgens haar minder groot waren dan bij een vorig huishoudboekje dat ik had opgesteld. Dus het zou allemaal wel goedkomen. Er viel een stilte aan de andere kant van de lijn en ik besloot m’n joker op tafel te leggen. Ik beloofde hem hoe dan ook een bedrag van 100 euro per maand te betalen. Toen verbrak hij de verbinding.

Dit gesprek heeft in werkelijkheid niet plaatsgevonden, maar illustreert wel wat er bij Feyenoord aan hand is. De club wil een nieuw stadion laten bouwen met steun van de overheid om de voetbalprestaties op te krikken. Dat stadion kost bijna een half miljard euro en wordt daarmee een van de duurste voetbalstadions van Europa. Dat kost een paar centen aan rente en aflossing, maar niettemin hopen de planmakers jaarlijks voldoende geld over te houden om aan Feyenoord te betalen.

Ja, u leest het goed. Te betalen...

Want alle inkomsten uit seizoenkaarten, losse kaartverkoop en business seats zijn straks niet langer voor Feyenoord, maar voor het stadion. In ruil hoeft Feyenoord geen huur meer te betalen en krijgt de volksclub een vergoeding. En over dat bedrag is nu dus gedoe.

Enkele maanden geleden sloeg Feyenoord-directeur Jan de Jong met z’n vuist op tafel en eiste hij minimaal 25 miljoen per jaar in plaats van 17,5 miljoen. Gegarandeerd!

Zonder zo’n garantie bleef het namelijk ongewis of Feyenoord er beter van zou worden. Dan valt straks de zaalverhuur of bierverkoop tegen en blijft er onvoldoende geld over voor de club. En dan kan Jan de Jong geen goede spelers betalen.

Nu jubelen de planmakers van het nieuwe stadion dat onafhankelijke onderzoekers een ‘positieve beoordeling’ van de business case hebben gegeven, maar dat klopt niet helemaal. Er wordt nergens een positief eindoordeel gegeven.

De onderzoekers stellen dat het exploitatierisico ten opzichte van het vorige plan met 11,4 miljoen euro is afgenomen, maar ook weer met 8,1 miljoen euro is toegenomen. En die garantie van 25 miljoen? Die is net zo hard als die 150 euro die ik de fictieve energieverkoper aanbood; boterzacht dus. De energieverkoper verbrak de verbinding en dat zou Feyenoord-directeur Jan de Jong, als hij ballen heeft, ook moeten doen.

 

*Jos Verveen is voormalig D66-raadslid en stemde tot twee keer toe tegen een overheidsbijdrage aan een nieuw stadion. Na de laatste keer werd hij uit de partij gegooid. Hij betaalt maandelijks braaf 150 euro voor zijn energie.