Een kwartier per dag Coronanieuws is voldoende

6 April 2020, 15:52 uur
Columns
mainImage

Het aantal geregistreerde besmettingen is met 173 toegenomen. Kut. Het aantal doden lijkt zich te stabiliseren. Gelukkig. We gaan waarschijnlijk 60 IC-bedden tekort komen. Jezus. In Wuhan mogen de mensen de straat alweer op. Fijn. Op de Baziboezoe Eilanden is de eerste dode gevallen. Tering. Bayern München heeft de training hervat. Fabelhaft. De Olympische Spelen van 2020 worden gehouden in 2028. Jammer. Youp van ’t Hek mag thuis revalideren. Mooi. De Bible Belt is de nieuwste grootste brandhaard. Godallemachtig. Premier Rutte is voorzichtig optimistisch. Gaaf.

Enzovoort, de hele dag door, elke dag. Het gaat alleen nog maar over Corona. Positief of negatief nieuws, we krijgen het voor onze kiezen, welk medium we ook aan- of opzetten. De rest van wat er in de wereld gebeurt, de grote en de kleine om ons heen, doet niet ter zake. Kijk, Lidwien Gevers voor een gebouw dat iets met Corona van doen heeft. Ze zegt iets maar door haar zachte g verstaan we niet wat. Hé, als dat Gerri Eickhof niet is. Hij staat in een lege straat en interviewt een lantaarnpaal. Och wat bijzonder, een wielrenner die thuis hardloopt en een hardloper die thuis wielrent. Daar, een dom blondje dat Avond van Boudewijn de Groot zingt. Jeetje, Jeroen Pauw, die was toch met pensioen? En die gasten bij Op1 en Jinek, die waren er toch gisteren ook al?

De media lijken het lekker te vinden om ons te begraven onder het Coronanieuws. Angst inboezemen. Weer een beetje hoop geven. Dan toch weer wat dodencijfers. Een expert die zegt dat het nog wel twee jaar kan duren. Een andere die zeker weet dat we in de meivakantie weer met z’n allen de polonaise lopen. Een mevrouw uit Brabant die er ernstig aan toe was, maar die gelukkig goed herstelt en van de dokter weer voorzichtig mag punniken. Een Amerikaanse correspondent die uit betrouwbare bron heeft vernomen dat Trump niet alleen de schuld is van Corona, maar ook van de varkenspest, de vlektyfus en de vinketering. Een tandarts die nog een doosje mondkapjes in de aanbieding heeft. Een… kortom, gek word je ervan. Het lijkt wel een competitie op radio, tv en het web: wie is het meest origineel in z’n berichtgeving over Corona.

Dat moest maar eens stoppen. Daarom stel ik het volgende voor. Laten we één dag in de week totaal geen media-aandacht besteden aan Corona. Te beginnen aanstaande vrijdag. Geen woord, geen seconde, niets. Bevalt dat, dan volgende week vrijdag én zaterdag. De week erna drie dagen, enzovoort.

Waarom? We zijn die mediageile media een beetje zat. Ze zijn niets beter dan de door hen zelf zo verfoeide rioolpers. De hele dag die oever- en zinloze, maar vooral sensationele pseudojournalistiek. Geef ons gewoon op radio en tv in drie minuten om 08.00, 12.00, 18.00, 20.00 en 23.00 uur door hoe we ervoor staan. Opgeteld een kwartier per dag echt en belangwekkend Coronanieuws. Meer hoeven we niet te weten. En ga de rest van je tijd iets zinnigs doen.