Dilemma windmolens in Barendrecht

28 March 2024, 13:25 uur
Columns , Lokaal
mainImage
Ingezonden

De gemeenteraad van Barendrecht stond voor een dilemma; Ja of nee zeggen tegen het voorstel om 2 windmolens van 180 in Barendrecht te plaatsen. Ja zeggen betekent dat de ontwikkelaar het niet gaat doen omdat het onrendabel is. Nee zeggen betekent dat ze er nu nog niet komen.

Maar het plaatsten van windmolens is verplicht voor alle gemeenten in Nederland. Dat weten we al sinds 2015! Zowel bij een ja als een nee komen ze er nu niet en voldoen we dus niet aan die verplichting. De provincie zal dan ingrijpen door het zelf te doen. De kans is dan groot dat de zorgvuldige afspraken met de inwoners niet nagekomen worden, dat vinden wij jammer want dan lijkt het er toch op dat burgerparticipatie een “wassen neus” is.

Een dilemma dat voorkomen had kunnen worden door een haalbaar en rendabel voorstel met onze inwoners te bespreken.

In navolging van het Klimaatakkoord van Parijs (2015) moeten er in Nederland windmolens komen, op zee en op land. Een gemeente mag hier zelf uitvoering aan geven want dan kan beter rekening gehouden worden met de lokale situatie en wensen want windmolens leveren nu eenmaal overlast op. Daar heeft Barendrecht destijds voor gekozen, niet wetend dat we in dit dilemma terecht zouden komen.


Door: CDA Barendrecht