mainImage

Dief geboeid aan de paal, moet de politie vaker doen

1 augustus 2022, 13:20 uur
Columns, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Ik las dat geweldige bericht over die geboeide dief aan een lantaarnpaal en daarna twee keer herlezen, en nu weet ik eigenlijk nog steeds niet of het een grap was van de politie of werkelijk waar, maar als het werkelijk waar was, wat ik vermoed, dan wil ik wel even met u proosten op de uitvinding van de eeuw.

Ja, ik weet dat de schandpaal vroeger ook bestond, ik kom niet uit een ei, maar ik bedoel dat niemand op het idee is gekomen om die maatregel deze eeuw wéér toe te passen en in de vorige ook niet, en dat de uitvoering alleen bij wijze van entertaiment plaats vond in pretparken met hoofden in een gaatje en in duistere sekskelders met je broek op half zeven, maar zó duidelijk gewoon midden op straat, handen op de rug, en dan geen kant meer op kunnen, nee. Dat is nieuw.

Bij het zien van zo’n foto, waar of niet, mis ik Koot & Bie en met name de Vieze Man, die nieuwsgierig met z'n tong uit z'n mond om zo’n dief zou heenlopen. VPRO. Die humor bestaat niet meer. Helemaal weggewoked.   

Nee nu niet massaal naar de dichtstbijzijnde seksshop hollen om à raison van een paar tientjes handboeien te kopen en glijmiddel, want ik promoot geen algemeen gebruik. En ja, natuurlijk zou ik in de kringen waarin ik zelf verkeer ook best eens een politicus een uurtje aan een lantaarnpaaltje willen inklikken, lekker geluid, het liefst aan de rand van een file en nog liever in de buurt van een daardoor onbereikbaar ziekenhuis, want politci zijn hardleers, maar ik ben met het alleenrecht van de politie tevreden.

Mits voortaan wel veelvuldig gebruikt bij incidenten waar we langzamerhand gallisch van worden.

Die dief stond met z’n rug naar ons toe. Gezien? Een decent fotootje dus. De straat was droog, dus hij had het nog niet in z’n broek gedaan. Daar moet bij toekomstig gebruik dus nog iets op gevonden worden. Een scherm om hem heen, denk ik. Maar geen idee wie dan gemachtigd is om z’n broek te laten zakken.

Toch moeten we ons door de hindernissen niet laten afschrikken. Wie zich misdraagt, gaat aan de paal. Met in de buurt in de kroeg een jury die bepaalt hoe lang. En in de tussenliggende tijd mag u als toeschouwer defileren, want de gemeente Rotterdam heeft veel dukaten nodig om de potjes van alle eerdere mislukte grote projecten van hele zwakke wethouders weer enigszins te vullen: de Blunderput, de Hoekselijn, het Warmtebedrijf, het Schiekadeblok, Boijmans van Beuningen, nu weer Feyenoord City. Niemand die het de afgelopen pakweg twaalf jaar in de gaten heeft gehad, maar Rotterdam ging werkelijk roekeloos met geld om, dus je moet voor zo'n schandpaal wel in de rij staan en twee euro betalen.

Ik las ergens dat de Rotterdamse Partij van de Arbeid bezwaar had gemaakt tegen de foto van de geboeide man. Deed aan de slavernij herinneren. Terwijl de dief op de foto – althans van achteren – héél erg wit Hollands leek. Wat dat betreft was het geen achterlijke agent die de foto plaatste. Meer zeg ik niet. Ook niet over de Partij van de Arbeid. Wel ooit mijn partij, totdat daar lachen niet meer op prijs werd gesteld.