Barendrechts Dagblad | Die Kliko kunt u gewoon weigeren

Die Kliko kunt u gewoon weigeren

mainImage

Dinsdagavond nam de gemeenteraad met de kleinst mogelijke meerderheid (15-14) een nieuw afvalbeleidsplan aan. En daar is nu het nodige over te doen in Barendrecht. Een petitie hiertegen werd binnen enkele dagen duizenden keren getekend.

De ophef richt zich met name op de twee joekels van containers die u als burger verplicht wordt in uw tuin te zetten. Althans, de wethouder meent dat u daartoe verplicht bent. Ik kan u direct gerust stellen. De wethouder zit er naast. Er bestaat geen wet of regel in Nederland die u verplicht deze bakken in ontvangst te nemen. De door de wethouder verstrekte informatie op dit punt is nepnieuws. Een eerstejaars rechtenstudent kan u dat zo uitleggen. 

Als u de bakken wilt weigeren, bijvoorbeeld omdat u ze gewoon niet nodig hebt omdat u uw gft in de tuin of compostvat verwerkt en uw papier bij een vereniging of kerk wilt inleveren, dan staat het u vrij ze niet in ontvangst te nemen en voorkomt u onnodig ruimtebeslag en ontsiering van uw oprit.  De politie zal u daarvoor echt niet op de bon slingeren. Het weigeren van deze bakken is dan volkomen risicoloos.

Dat ligt anders wanneer u de bakken wel accepteert, ook al hebt u ze niet nodig. Dan komt u van deze jongens niet zomaar af. Tip: kijk dan in ieder geval of u een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt. Want wanneer het begint te stormen en de door u in bruikleen geaccepteerde afvalcontainers vliegen tegen de Tesla van de overbuurman, dan mag u de portemonnee trekken. Mijn beroepsgroep, de advocatuur, smult van dit soort zaakjes. Om teleurstellingen te voorkomen: omdat ik gemeenteraadslid ben, staat de wet mij niet toe om namens u tegen mijn eigen gemeente te procederen. Waardevolle adviezen mag ik gelukkig wel gewoon geven. Bij deze: bezint, eer ge begint!

mr. Dirk Vermaat, gemeenteraadslid en advocaat te Barendrecht