De voordelen van Flexwonen

26 February 2021, 10:00 uur
Columns
mainImage
Ingezonden

“Daan moet verhuizen, omdat zijn ouders gaan scheiden”, zo komt Sophie thuis na een schooldag. “Waarom kan Daan niet in het huis blijven wonen met zijn moeder?”. “Omdat het huis te duur is en dat kan de mama van Daan niet betalen.” “En nu?” “Dat weten ze dus niet en daar is Daan heel verdrietig over.”

In mei 2019 schreef Minister Ollongren de Tweede Kamer een brief over de Stimuleringsaanpak Flexwonen, gericht op de totstandkoming van tijdelijke en flexibele woningen. Dit door vrijstelling van de verhuurderheffing en door gemeenten de mogelijkheid te bieden bij het toewijzen van locaties tijdelijk af te wijken van het bestemmingsplan. Goede maatregelen die uitzicht bieden aan mensen die al lange tijd wachten op een huurwoning en spoedzoekers, zoals bijvoorbeeld mantelzorgers en mensen die na een scheiding snel woonruimte nodig hebben.

Met het programma Flexwonen stimuleert het ministerie dat partijen met nieuwe woonvormen aan de slag gaan. Door kortere juridische procedures en innovaties zoals prefab bouwen, kan de woningvoorraad relatief snel worden uitgebreid. Flexwonen kan op allerlei manieren. Een gebouw kan bijvoorbeeld tijdelijk een woonfunctie krijgen, de woning kan verplaatsbaar zijn of de bewoning door een en dezelfde huurder is tijdelijk. In het laatste geval is vaak geregeld dat tijdelijke bewoning de opgebouwde inschrijfduur van huurders ongemoeid laat.

Wat doen wij in Barendrecht met deze mogelijkheden? Helaas is Flexwonen nog nauwelijks in Barendrecht toegepast. Daarom moet er in de gemeenteraad snel ge- sproken worden op welke wijze onze gemeente deze stimuleringsmaatregelen kan benutten. In de toekomst komen er een flink aantal betaalbare woningen in het gebied De Stationstuinen. Maar het tekort aan woningen is nu schrijnend en dit vraagt om snelle oplossingen. Wilt u meedenken over de mogelijkheden van Flexwonen? Dan verneem ik graag van u via [email protected].

Winnie Hofland van Fractie Winnie Hofland