mainImage

De bijbaan van Ernst Kuipers

13 oktober 2021, 19:25 uur
Columns

Ernst Kuipers is sinds het uitbreken van de pandemie een bekende Nederlander geworden. Een veel geziene gast bij talkshows. Aan tafel bij Jinek wordt hij met zijn voornaam aangesproken. Kuipers is 'een van de meest prominente gezichten van de voorlichting over de anti-coronamaatregelen in Nederland', staat in Wikipedia. Over Covid 19 kan de topman van het Rotterdamse Erasmus MC urenlang praten en nuttige dingen zeggen.

Wat helemaal niks met Corona te maken heeft, is het volgende: Kuipers kreeg begin dit jaar een interessante bijbaan. Per 1 januari werd hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van Havensteder. Er was nauwelijks media-aandacht voor. Wikipedia vermeldt het evenmin.

Zie https://dagblad010.nl/Rotterdam%20&%20Regio/ernst-kuipers-voorzitter-rvc-woningcorporatie-havensteder

Havensteder is de corporatie, die de 226 sociale huurwoningen tellende Pompenburgflat wil verkopen aan een projectontwikkelaar. De in prima staat verkerende appartementen met huren rond de 550 euro zouden dan worden gesloopt om plaats te maken voor een project van 1300 appartementen. Na de sloop kunnen de Pompenburgers verhuizen voor dezelfde huur naar een kleinere woning met hogere servicekosten.

Het is inmiddels een bekend verhaal.

Veel onbekender is het dat Kuipers, statutair, de belangrijkste man van Havensteder degene is die het Pompenburgdrama mogelijk maakt. Kuipers legt directeur Hedy van den Berk geen strobreed in de weg om de Pompenburgflat te slopen. Daarmee het leven verziekend van honderden - tot twee jaar terug nog tevreden - huurders.

Kuipers is, als chef-toezichthouder bij Havensteder, eindverantwoordelijk voor het leed wat die circa 450 mensen - dertig procent bejaarden - aan het Pompenburg te wachten staat.

Het zou interessant zijn als Jinek bij een eerstvolgend bezoek van Ernst eens vraagt wat Havensteder bezielt om zoveel huurders deze ellende aan te doen.

Ja, kijk, zo’n plan als Rise is uiteraard geweldig voor de stad! Maar het ontbreekt Kuipers aan ‘motieven van financiële of bouwkundige aard en een sociaal maatschappelijke motief’ om voor elkaar te krijgen dat de rechter de huurovereenkomsten van de Pompenburgers zal ontbinden. Vestia kan erover meepraten. Lees het Tweebosbuurtvonnis van 10 januari 2020 er maar op na.

Kuipers en Havensteder spelen derhalve met vuur om door te gaan op de ingeslagen weg.

Zie ook https://dagblad010.nl/Columns/nieuwe-episode-in-pompenburgdrama-