Barendrechts Dagblad | D66 verbindt? Laat me niet lachen
mainImage

D66 verbindt? Laat me niet lachen

23 september 2020, 12:46 uur
Columns

Dat de erfenis van Van Mierlo verkwanselt werd, bleek al toen hij zelf in 1994 voor het ministerschap van Buitenlandse zaken koos in plaats van Binnenlandse zaken. In de laatste hoedanigheid had Van Mierlo de toen al broodnodige bestuurlijke veranderingen kunnen voorbereiden; de reden om zijn partij op te richten. Hij koos echter voor het baantje met veel reizen en aanzien in het buitenland. Vanaf dat moment de leidraad voor veel D66’ers. Een lucratief en mooi baantje; voor de poen en het opsieren van de c.v.

De laatste jaren hebben ze het begrip “verbinden” omarmd. Mevrouw Kaag begon haar verbindingsspeech bij de staatsomroep met uitsluiten. Democratische partijen als de PVV en FvD die hun standpunten uitstekend kunnen verwoorden, zijn zonder pardon in een extremistische hoek gedrukt. De tactiek van een partij, die het niet moet hebben van eigen standpunten. Die zijn namelijk zo flets en nietszeggend, dat ze als luchtbellen verdwijnen in het moeras van de politieke correctheid.

Naast verbinden zijn ze voor een beter milieu, minder armoede, beter onderwijs en meer veiligheid; echt heel bijzonder dus. Voor verbeteren van de veiligheid wensen ze echter niet te tornen aan de privacy. Dat is belangrijker dan het opsporen van criminelen.

De broodnodige bestuurlijke verandering – reden voor de oprichting dus - is op een zijspoor gezet. Dat wisten wij Rotterdammers natuurlijk, omdat ooit een motie om de burgemeester door de bevolking te laten kiezen door mevrouw Belhaj (D66) werd getorpedeerd (het hing om één stem!) Als beloning werd ze later lid van de Tweede Kamer; het ultieme voorbeeld voor haar opvolgers in Rotterdam: Carrière boven stadsbelang.

In Barendrecht en hier zijn ze aan het verbinden door de grootste partijen uit te sluiten. In onze stad hebben ze een zetel verloren, waarschijnlijk omdat hun onthutsend zwakke lijstrekker (kreeg minder stemmen dan no:2 op de lijst) tijdens de campagne niets anders heeft gedaan dan zich af te zetten tegen coalitiegenoot Leefbaar Rotterdam. Hij is nu wethouder. Ook dat nog.

Die merkwaardige draai valt te verklaren door de machtsgreep van de opportunisten binnen D66. Uiteraard weer niet door te wijzen op eigen standpunten, maar door de oud coalitie partner zonder enige argumentatie in de verdomhoek te zetten. 

Bij de coalitieonderhandelingen verwierpen ze de enige manier van verbinden namelijk het afspiegelingscollege. Nee ze dreigden zelf met de Turkse en islamistische partijen samen te gaan. Die staan bekend om hun verbindende karakter; vooral ten opzichte van vrouwen, afvalligen en ongelovigen. Heel verbindend werd in een later stadium de politie een fascistoïde (moeilijk woord dat ze zelf ook niet begrepen) en discriminatoire houding verweten, omdat ze een hondenbrigade hebben en in onze stad preventief mogen fouilleren.

Eén van hun wethouders, die heel beginselvast van partij (VVD) was gewisseld, redde het niet. Maar kijk, hij vond direct die mooie lucratieve baan buiten de politiek! Zijn opvolger kreeg bij zijn vertrek naar Rotterdam een wat omstreden gouden handdruk, maar dat is te doen gebruikelijk in dat milieu van “ons kent ons.”

Ik kom eigenlijk tot deze onderbouwde tirade door een berichtje in de media. Onderzoek heeft uitgewezen dat de achtergrond van leerlingen geen invloed heeft op het schooladvies.* Iets dat iedereen werkzaam in het onderwijs allang wist.

Eén “onderwijsman” echter heeft beweerd dat hij een laag advies kreeg, omdat hij van Marokkaanse komaf is. Heel verbindend beledigde hij – wethouder van onderwijs - zowel de leerklachten van het basisonderwijs, als mijn collega’s op de Wolfert van Borselen, die hem “slechts” een HAVO advies gaven.

Ik las dat D66 de straat op gaat om met het publiek te praten; dat schijnt voor hen iets bijzonders te zijn.  Ik hoop dat ze snel in Oosterflank komen. Ik popel om door ze verbonden te worden.

 

*https://www.parool.nl/nieuws/schooladviezen-kloppen-wel~b1490a96/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F