Bloemhoffers willen gewoon een Hollandse buurtsuper

19 February 2024, 19:22 uur
Columns
mainImage

Een van de redenen waarom ik mij in 2022 kandidaat stelde voor de wijkraad van Bloemhof was het afkalvende voorzieningenniveau van de wijk. Dat is mij al jaren een doorn in het oog. Bloemhof verloor de afgelopen jaren onder meer een politiebureau aan de Groene Hilledijk, een goed bezochte Super de Boer en diverse andere ambachtelijke winkels. Het enige wat nog overeind gebleven was, waren een paar winkels aan de Lange Hilleweg. De Edah verdween als buurtsuper, maar we kregen er een Lidl voor terug.

Over die Lidl wil ik graag even doorgaan. De Lidl maakte namelijk in 2023 bekend te gaan verhuizen naar Zuidplein. De Lidl aan de Lange Hilleweg was een levensader voor enorm veel Bloemhoffers. Zij konden er terecht voor hun boodschappen, maar je kwam er ook bekenden tegen. Kortom, het zorgde ook voor dat kleine beetje sociale cohesie wat de afgelopen decennia al zo afgebroken is in onze samenleving. Met name voor onze ouderen.

De Lidl verdween en pandeigenaar Van Herk heeft ervoor gekozen om een Poolse supermarkt te huisvesten. Het interesseert Van Herk namelijk geen mallemoer wat de behoeftes uit de wijk zijn. Ik heb Van Herk niet gezien om bij bewoners input op te halen. Dit terwijl de Bloemhoffers een hele simpele wens hebben; een Hollandse buurtsuper met herkenbare producten. Is dat nou zoveel gevraagd!?

En zo dreigt Bloemhof de zoveelste Poolse supermarkt in de wijk te krijgen. Ongeveer 10% tot 15% van de wijk is Oost-Europees en 85 tot 90% is dat niet, maar toch is het zo dat er straks meer Poolse supermarkten zijn dan een Hollandse buurtsuper. Dit valt niet uit te leggen en is het zoveelste signaal van verval van het voorzieningenniveau in de wijk. Maar ja, Van Herk krijgt haar huur en wat het effect voor de wijk is kan ze niks schelen. Dit terwijl Van Herk – een vastgoedmiljardair – ook het goede voorbeeld kan geven als pandeigenaar door te luisteren naar de noden van de wijk. De menselijke maat centraal stellen. Dat schijnt in deze tijd een naïeve hoop te zijn.

De komende tijd moeten we onszelf blijven laten horen, want er moet een moment zijn waar wij als Bloemhoffers een lijn trekken. Het maakt ons niet uit of de ondernemer die er komt Pools, Australisch of Colombiaans is, zolang hij of zij maar een herkenbare Hollandse buurtsuper voor de hele wijk exploiteert. Tot die tijd zal ik samen met mijn collega’s van de Wijkraad Bloemhof doen wat binnen onze (beperkte) mogelijkheden liggen; we gaan een petitie opzetten, met de desbetreffende ondernemer om tafel gaan en proberen zoveel mogelijk geluid te maken zodat dit signaal vanuit Bloemhof zo luid mogelijk zal klinken. En wat mij betreft stuurt de hele wijk een boze brief of mail naar Van Herk. Misschien komen ze dan eens op het geniale idee om voortaan ook de wensen en behoeften van bewoners serieus te nemen.

PS: Er zijn ook positieve ontwikkelingen te noemen. De komst van de wijkhub aan de Lange Hilleweg is een goede eerste poging om de gemeente dichter bij de Bloemhoffers te krijgen. Daarnaast zal in 2025 of 2026 het politiebureau aan de Groene Hilledijk weer geopend worden. Nu nog een Hollandse buurtsuper.