Kinderen in Nederland zijn steeds later zindelijk. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 3,5 jaar. Inmiddels bestaat 8 procent van ons restafval uit luiers, waarvan de helft door ouderen wordt gebruikt en de helft door kinderen. Dat laatste kan veranderen door tijdige zindelijkheid te stimuleren. Daarom heeft de gemeente Barendrecht zich aangesloten bij het project De Plasklas. Ouders kunnen gratis deelnemen aan deze methode. Roos Altay, beleidsmedewerker duurzaamheid & circulaire economie, vertelt meer over het initiatief en wat de voordelen zijn.
“Wegwerpluiers zijn door de jaren heen steeds comfortabeler geworden. Ze absorberen vocht zo goed dat het voor kinderen niet vervelend aanvoelt. De drang om vroeg zinde- lijk te worden neemt daardoor af. Zonde, want door een initiatief als De Plasklas is zindelijk worden met 2,5 jaar voor veel kinderen een realistisch doel. Als dat lukt, scheelt het ouders op jaarbasis ongeveer 500 euro aan luierkosten. Ook levert het een zelfstandiger kind op, dat ruim op tijd klaar is voor de basisschool. En het is beter voor het milieu. De gemeente hoeft minder restafval in te zamelen. Restafval wordt normaal gesproken verbrand.”
Roos is positief over de doelstelling om 300 kinderen in Barendrecht met behulp van De Plasklas eerder uit de luiers te krijgen. “Ik denk dat dat haalbaar is. De training is gratis voor ouders en overzichtelijk onderverdeeld in 4 stappen: interesse wekken, de eerste keer op het potje, vaker op het potje en de luier weglaten. Deelnemers krijgen een boek en posters thuisgestuurd en toegang tot de app van De Plasklas en een online omgeving. Ook kan er optioneel worden deelgenomen aan een online vragenuurtje. Met filmpjes, speelse oefeningen en eenvoudige taal kunnen ouders thuis in hun eigen tempo aan de slag.”
De methode is ontwikkeld met pedagogen en artsen gespecialiseerd in zindelijkheid en sluit aan bij de richtlijnen die het Centrum voor Jeugd en Gezin hanteert. “In andere gemeenten zijn al mooie resultaten behaald. De methode is behapbaar en overzichtelijk en kost niks. Boven- dien is het laagdrempeliger dan bij- voorbeeld inzetten op wasbare luiers voor kostenbesparing en het verklei- nen van de afvalberg. Daar is toch minder draagvlak voor. De Plasklas is dan veel toegankelijker.”
Aanmelden
Heeft u interesse in De Plasklas? Kijk dan voor meer informatie en inschrijven op www.plasklas.nl of mail naar [email protected]
Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht