mainImage

Koffiepads en theezakjes in de gft-bak

19 januari 2023, 16:35 uur
Blik op Barendrecht

Hoewel veel mensen koffiepads en theezakjes al ‘op gevoel’ bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) deden, is het nu officieel toegestaan. De branchevereniging Koffie & Thee Nederland verwacht door deze nieuwe regeling op jaarbasis ongeveer 88 miljoen kilo extra compost.
 
De koffie- en theebedrijven in Nederland spraken met de Rijksoverheid af om hun koffiepads en thee- zakjes van volledig composteerbaar materiaal te maken. Voorheen zat er soms nog kunststof in het filtermateriaal, wat de compost vervuilde. Uit een recente steekproef van Rijks- waterstaat blijkt dat 93 procent van de theezakjes en 97 procent van de koffiepads nu composteerbaar zijn. Deze extra compost kan onder meer de land- en tuinbouw gebruiken om gewassen beter te laten groeien.
 
Koffiecups uitgesloten
De nieuwe regeling geldt (nog) niet voor koffiecups. Wel is Koffie & Thee Nederland bezig met een nieuw plan om te zorgen dat óók koffiecups kunnen worden ingezameld, gesorteerd en gerecycled.
 
Afvalwijzer
Twijfelt u of een product wel of niet in de gft-bak hoort? Check de afvalwijzer in de BAR-Afvalbeheer app, of via het afvalserviceportaal op www.bar-afvalbeheer.nl.


Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht | Foto: Pixabay