Het gemeenschappelijk goed in Barendrecht

28 March 2024, 16:06 uur
mainImage
EVB

EVB houdt maandelijks wijkbezoeken. Tijdens wijkbezoeken spreken wij weleens inwoners die zich zorgen maken over het afbrokkelende gemeenschapsgevoel in Barendrecht. Buurtbewoners groeten elkaar niet meer, tuinen worden niet onderhouden en buren vragen om zorgvuldig te parkeren leidt tot een grote mond. Men ervaart onvermogen om verbinding te zoeken.
 
‘Dat bepaal ik zelf wel’ is een populaire kreet die symbool staat voor een sterk individualistische samenleving als de onze. Deelnemen aan een vrije samenleving betekent dat men niet enkel aanspraak mag maken op rechten, maar ook dat er verantwoordelijkheid wordt genomen voor woorden en daden. Gebeurt dat niet, dan raakt het gemeenschappelijk goed uit zicht. Dan wordt het ieder voor zich.

Wat kunt u zelf doen om het gemeenschapsgevoel te versterken? Het begint bij elkaar groeten en naar elkaar omkijken. Oprechte betrokkenheid is een volgende stap. Wees begripvol, hartelijk, (zelf)bewust, toon interesse in wat de ander beweegt. Praktische voorbeelden die kunnen helpen om het gesprek aan te gaan zijn buurtfeesten, wandelingen en creatieve/ kunstzinnige wijktentoonstellingen.


Beschaving in een samenleving betekent dat men iets met elkaar heeft, elkaar iets gunt, oog heeft voor elkaars belangen en in overleg treedt met elkaar. Wijsheid, rechtvaardigheid, zelfbeheersing, moed, geloof, hoop en liefde vormen hierin een leidraad. Het gemeenschappelijk goed gaat ons allen aan.
 


Door: Richard Carlebur, raadslid van EVB