mainImage

Henk Bosman: ‘Fijn om iets voor anderen te doen’

Henk Bosman.
4 augustus 2022, 14:07 uur
Blik op Barendrecht

Barendrecht heeft veel inwoners die zich als vrijwilliger inzetten voor de samenleving. Tijdens de lintjesregen werd een deel daarvan eind april traditiegetrouw in het zonnetje gezet. Henk Bosman was een van de gelukkigen die een koninklijke onderscheiding ontving uit handen van burgemeester Govert Veldhuijzen. Bij Bosman zit het in de genen om belangeloos iets voor een ander te betekenen. “Ik ben zo opgegroeid. Mijn vader zat in de politiek, was druk met kerkwerk en maakte deel uit van het schoolbestuur. Hij toonde veel betrokkenheid en had een sociaal, nieuwsgierig karakter. Dat heb ik een beetje van hem gekopieerd. Ook ik vind het fijn om mij voor anderen in te zetten.”

Kinderen naar de gevangenis rijden
Dat deed hij onder meer lange tijd als vrijwilliger bij Exodus, een stichting die zich op allerlei manieren inzet voor (ex-)gedetineerden en hun familie. “Mijn nicht werkte daar al en bracht het eens ter sprake. Het leek mij meteen interessant. In 2005 startte ik daarom als vrijwilliger bij het Ouder, Kind en Detentie programma (OKD). Ik bracht als chauffeur kinderen van gedetineerden naar hun vader, of soms moeder, in de gevangenis. Daar konden ze dan in de recreatiezaal tijd met elkaar doorbrengen. Om te kletsen of te spelen bijvoorbeeld. Voor zo’n eerste bezoek  maakte ik altijd kennis met het gezin, samen met een coach van Exodus. De partner moet namelijk altijd toestemming geven. Wederzijds vertrouwen is belangrijk.” Voor de kinderen kon het soms best spannend zijn om een van hun ouders in de gevangenis te bezoeken. “Ik probeerde ze dan op hun gemak te stellen. Maar je maakt ook echt bijzondere zaken mee. Zo herinner ik mij de man die een familielid van zijn vrouw vermoordde. Het stel had 3 kinderen en de moeder gaf toch toestemming om de kinderen naar hun vader in de gevangenis te laten gaan. Ondanks de bedenkingen vanuit haar kant van de familie. Daar kun je veel van vinden, maar het is in ieder geval een hele nobele gedachte.”

Kerkwerk en garagemedewerker
Bosman stopte in 2020 na 15 jaar met zijn vrijwilligerswerk voor Exodus. Vandaag de dag is hij nog wel op andere fronten actief. Zo is Bosman een actief kerklid bij de Nederlands Gereformeerde Kerk in Barendrecht. Van schrijven voor het kerkblad tot het afleggen van pastorale bezoeken en van meehelpen bij de verbouwing van de kerk tot aan het bieden van een luisterend oor: de Barendrechter was en is van vele markten thuis. “Ik help gewoon graag een handje. Ik ben 82 jaar, maar moet er niet aan denken om achter de geraniums te zitten. Ik werk ook nog 1 dag in de week, betaald, bij een garagebedrijf. Hartstikke leuk! Ik breng en haal klanten als hun auto voor een beurt in de garage staat en ben ook veel onderweg om onderdelen van a naar b te vervoeren. Mooi om op die manier mijn kringetje te vergroten en lekker bezig te zijn.”

Topje van de ijsberg
Dat hij voor zijn flinke portie vrijwilligerswerk een lintje heeft gekregen, vindt Bosman een mooie waardering. “Vroeger was dat alleen weggelegd voor notabelen, die bij de koning in het krijt stonden. Nu is de lintjesregen een jaarlijks moment waarop er aandacht is voor de inzet van vrijwilligers. De gedecoreerden zijn natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg. Velen zijn actief als vrijwilliger. Misschien brengt de lintjesregen mensen die dat nog niet zijn, op een idee. Dat zou geweldig zijn. Ik weet uit ervaring hoe fijn het is iets voor anderen te doen!”


Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht | Foto: Gemeente Barendrecht