mainImage

Glas is eindeloos

4 augustus 2022, 14:16 uur
Blik op Barendrecht

Wist u dat alle soorten verpakkingsglas in de glasbak mogen? Het ingezamelde glas gaat naar een fabriek waar alles wat geen glas is, zoals deksels, kurken en etiketten, wordt gescheiden. Daarna worden de glasscherven in kleinere stukken gebroken en gaan ze naar glasfabrieken. Daar worden er weer nieuwe flessen en potten van gemaakt. Glas kan eindeloos hergebruikt worden. Dat bespaart grondstoffen.

Verpakkingsglas is er in verschillende kleuren, groottes en vormen. Van potjes waar appelmoes of pastasaus in heeft gezetentotaanglazenolijfolieflessenen wijnflessen. Ook glazen flesjes van parfum of potjes van gezichtscrème zijn verpakkingsglas. Zorg ervoor dat de glazen verpakking bij het weggooien zoveel mogelijk leeg is. Glazen potjes hoeven niet eerst schoongespoeld te worden, een klein restje is geen probleem. Doppen en deksels mogen ook gewoon mee in de glasbak. Dat maakt verpakkingsglas gescheiden inleveren nog makkelijker.

Wel glas, geen glazen
Het klinkt misschien vreemd, maar andere soorten glas, zoals theeglazen, drinkglazen, ovenschalen en vazen horen bij het restafval. De smelttemperatuur van deze glassoorten is namelijk anders dan die van verpakkingsglas. Dit geeft problemen bij recycling. Spiegelglas mag ook niet in de glasbak. Dit kunt u inleveren bij het afvalaanbiedstation aan de Londen. Twijfelt u of iets wel of niet in de glasbak mag? Op www.bar-afvalbeheer.nl leest u welk afval waar hoort.

 


Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht | Foto: Pixabay