Burgemeester Veldhuijzen: ‘Samen Barendrecht veiliger maken’

29 September 2022, 14:32 uur
mainImage
VNG
Burgemeester Veldhuijzen.

Woningen en opslagruimtes zijn belangrijk voor criminelen. Bijvoorbeeld om drugs te kunnen maken of om gestolen goederen op te slaan. Hoe pakken gemeente, politie en justitie criminele invloeden in de vastgoedsector aan? En waarom is melden zo belangrijk? Burgemeester Govert Veldhuijzen vertelt erover.

Wat voor criminaliteit ziet u in de vastgoedsector?
“Vaak gaat het om activiteiten die te maken hebben met drugs, zoals de productie en opslag. Maar dat niet alleen. Ook illegale prostitutie en mensenhandel komen voor. Of witwaspraktijken, waarbij panden in korte tijd van eigenaar wisselen tegen opvallend hoge prijzen.”

Hoe zijn dat soort praktijken aan te pakken?
“Wij werken hierin natuurlijk samen met politie, justitie en opsporingsdiensten. Maar wij zien niet alles. Daarom hebben we ogen en oren in de vastgoedsector nodig. Makelaars en eigenaren, maar ook banken en notarissen. Zij zien zwart geld in transacties. Zij kunnen ‘foute’ huurders ontdekken. Daarom zijn wij bijvoorbeeld heel blij met een bedrijf als Van Vliet Bedrijfsmakelaars. Zij hebben een proces opgezet om criminaliteit met panden tegen te gaan. Wij hebben daarover goed contact met elkaar.”

Hoe zijn criminele praktijken in de vastgoedsector te herkennen?
“Soms is het overduidelijk dat het foute boel is. Maar dat is niet altijd zo. Dan moet u signalen oppikken. Denk aan betalingen die contant gebeuren. Geld in een koffertje is altijd verdacht. Dossiers die niet kloppen. Of het gebruik van onbekende, buitenlandse tussenpersonen en bureaus. Let op als de gebruiker van een pand anders is dan degene die het contract sluit. Dan kan het gaan om een zogenaamde ‘schijnconstructie’. En als u panden verhuurt: kijk altijd kritisch naar nieuwe huurders. Bij twijfel nader onderzoeken. Als u het niet vertrouwt: doe geen zaken.”

Waarom is melden over criminaliteit zo belangrijk?
“Iedereen wil in een veilige buurt wonen. Meldingen helpen ons om samen met politie en justitie criminaliteit aan te pakken. Zo kunnen we onveilige situaties in panden voorkomen en oplossen. Verder heeft dit soort criminaliteit natuurlijk ook impact op de vastgoedsector zelf. Op vastgoedmedewerkers, verhuurders en pandeigenaren persoonlijk. Denk aan angst en bedreiging. Dat willen we niet.”

Kunt u zich voorstellen dat het voor mensen niet altijd makkelijk is om te melden?
“Zeker, dat begrijp ik goed. Het kan moeilijk zijn, mensen weten niet goed hoe of wat. Of ze zijn bang voor mogelijke gevolgen. Juist daarvoor is er Meld Misdaad Anoniem. Dit is een onafhankelijk meldpunt, het is geen onderdeel van de politie. Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. In feite kunt u alles melden waarvan u denkt ‘dit is onlogisch, dit wijkt af van normaal, dit klopt niet’. Melden helpt om georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Zo maken we samen Barendrecht veiliger.”

Melden helpt!
Melden over (vastgoed)criminaliteit kan altijd via: Politie: 112 (spoed of heterdaad) of 0900-8844 (geen spoed) en de wijkagent. Weten wie uw wijkagent is? Kijk op politie.nl/mijn-buurt.

Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl
Een klein team van medewerkers behandelt uw melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

 


Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht