Barendrechts Dagblad | Voorzitter Voedselbank wordt duobaan

Voorzitter Voedselbank wordt duobaan

mainImage
Cees Versendaal

Door langdurige ziekte zag Aad de Lange zich genoodzaakt zijn functie als voorzitter bij de Voedselbank neer te leggen. Het bestuur ploeterde een poosje voort, zoals ze maanden deed en vond in Cees Versendaal en Jaap Bac nieuwe voorzitters. Beide heren gaven de wens aan om de functie gezamenlijk op te vullen.
 
Aad de Lange bewoog zich als een duizendpoot tussen bedrijven en andere stichtingen door, naar de gemeente, kerken en eigen medewerkers. Op een vergadering eind november nam De Lange afscheid, waarbij hij dankwoorden kreeg en een kleine geste.
Cees Versendaal en Jaap Bac hebben de voorkeur om hun afzonderlijke expertises te bundelen. Cees Versendaal  zijn kracht en kennis liggen in de politiek en diakoniën van de plaatselijke kerken. In de gemeenteraad zat hij 21 jaar en hij heeft 4 jaar als wethouder gewerkt. In die periode maakte hij al kennis met de Voedselbank. Ook was hij er ambassadeur voor. Gemeente Barendrecht gaat zeker van hem horen als het over de belangen van de Voedselbank gaat. ‘Hoe bestaat het dat een maatschappelijke organisatie die zorgt voor de burgers, zo weinig steun krijgt van de gemeente.  De Voedselbank moet zelf zijn geld bij elkaar zien te sprokkelen.’
‘Dat geld is nodig om de huur aan de gemeente te betalen, de auto te laten rijden en te verzekeren. Dan zijn er nog kratten, verpakkingsmaterialen en opslagmiddelen nodig.’
Veel plaatselijke bedrijven en stichtingen schenken benodigdheden. Maar er blijft altijd nog heel wat over om te moeten financieren.
Cees heeft nog een missie: ‘ Het liefst zie ik alle kerken in Barendrecht meedoen aan de inzameling van de levensmiddelen. Ook door geld beschikbaar te stellen, niet alleen voor hun eigen leden maar ook voor de plaatselijke burgers.’ Zó laat je als kerk je licht schijnen.
 
Voorzitters met duizend poten
Aad kreeg de naam duizendpoot, ook Cees heeft er veel van weg. Zo doet hij vrijwilligerswerk bij de Zorgnijverij.  ‘Ik knutsel dan wat met hout met jongeren’. Hij  was meubelmaker, werkte bij de politie, had een opleidingsinstituut, werkte bij een persgroep. Daarnaast, of vooral, is hij echtgenoot, vader en opa. Hij zit in de kerkenraad van de Immanuëlkerk en vervult verder nog wat bestuursfuncties.  Stilzitten vindt hij maar niks, zeker nu hij nog gezond is. ‘Nu is het gelukkig niet zo dat Ella thuis op de bank zit te wachten’,  grijnst hij.
Cees is maar wàt blij dat Jaap Bac naast hem op de voorzittersplek erbij komt.
 
Ondernemer Jaap Bac gaat voor meer donaties
Jaap woont sinds 2017 in Barendrecht en was ondernemer. ‘Tot een jaar geleden reed ik voor Voedselbank Barendrecht met de bus naar diverse bedrijven en andere voedselbanken in de omgeving.’  Hij kent een stukje van het werk in de voedselbanken. Hij weet ook hoe bedrijven reilen en zeilen. ‘Deze twee wil ik graag combineren. Ik hoop bij meer bedrijven donaties los te krijgen voor de voedselbank. Niet alleen voor die van Barendrecht: als er veel meer goederen zijn dan de we nodig hebben voor onzen cliënten, delen we deze weer met de Voedselbank van Ridderkerk, Papendrecht,  Oud-Beijerland en Middelharnis’, legt Jaap uit. ‘Juist doordat we hier zo dichtbij de AGF-bedrijven zitten, zijn er weken dat we veel fruit en groente hebben om uit te delen. Maar het komt ook voor dat we bijna niks hiervan hebben.  Door die golfbeweging willen we op zoek naar meer bedrijven en winkels die ons hun goede restanten gunnen’, blikt Jaap vooruit. ‘Ook vind ik het te gek voor woorden dat een stichting met zo’n goed maatschappelijk doel geen budget heeft. Zelfs kleine aanschaffingen kunnen nauwelijks worden gefinancierd. Hier moet verandering in komen’, aldus Bac.


Foto: Ingezonden