Barendrechts Dagblad | Van Baarle (Denk) leest Aboutaleb per brief de les

Van Baarle (Denk) leest Aboutaleb per brief de les

mainImage
Van Baarle (midden). Links: Aboutaleb, rechts raadslid Achbar

door Jan D. Swart

De moslimpartij Denk wil niet dat burgemeester Aboutaleb nog langer het woord integratie gebruikt in relatie tot Rotterdammers, die hier al wonen. Fractievoorzitter Van Baarle vindt de term gedateerd en alleen toelaatbaar voor nieuwe Rotterdammers.

De corebusiness van Denk als politieke partij is optreden tegen discriminatie, dus ook tegen etnische profileren, en het propageren van inclusiviteit. Tot het laatste hoort ook inclusief taalgebruik, vindt Van Baarle en naar zijn mening heeft de burgemeester die eergisteren niet gebruikt tijdens een interview met een Marokkaanse website.

Van Baarle leest Aboutaleb vandaag per brief de les, want het stadsbestuur van Rotterdam, inclusief de burgemeester, hoort naar zijn mening te spreken over Rotterdammers met een migratieachtergrond of X-Rotterdammers (bijvoorbeeld Poolse Rotterdammers of Surinaamse Rotterdammers). En niet over Turken. En niet over Marokkanen, zoals Aboutaleb dat deed.

‘’Dit is niet inclusief’’, zegt Van Baarle en hij vindt het bovendien ‘’contrair met het college’’, met andere woorden: Aboutaleb doet gewoon waar hij zelf zin heeft.

De pijn bij Denk zit ‘m in de uitlating van Aboutaleb ''dat Marokkanen beter geïntegreerd zijn dat Turken.'' En dus wil Van Baarle weten of dit ook het standpunt van de tien wethouders is. Hij eindigt de brief met een oordeel over de woorden van Aboutaleb: zeer bout. ‘’Ze werken verdachtmaking en generalisering in de hand en zijn derhalve niet relaxed.’’