Barendrechts Dagblad | Spring! wil wel uitbreiden

Spring! wil wel uitbreiden

mainImage
Links: Barbara van den Meerendonk Rechts: Michel van den Meerendonk

Sinds januari 2018 is het appartementencomplex Spring! aan het Zuideinde geopend. In samenwerking met de gemeente is het oude kantoorpand getransformeerd tot een moderne woongemeenschap. Hoe staat het nu met dit innovatieve woonconcept?
 
De 57 microwoningen zijn inmiddels allemaal bezet met mensen uit een bepaalde doelgroep zoals van tevoren was bedacht. Dit zijn starters, seizoenexpats, statushouders, spoedzoekers en studenten. In het complex kunnen de bewoners ook gebruikmaken van gezamenlijke ruimtes zoals de fitnesszaal, bibliotheek en tuin waar ze in de zomer met elkaar kunnen barbecueën. Wel wordt er volgens Michel van den Meerendonk, initiatiefnemer, nog te veel langs elkaar geleefd. “Misschien ben ik iets te idealistisch maar ik had wel gehoopt dat mensen met elkaar dingen voor elkaar zouden doen. Dat gebeurt, maar dat kan nooit genoeg gebeuren.”
 
In het complex is er gelet op een goede mix tussen deze doelgroepen zodat niet eentje de overhand heeft. Er is bewust gekozen voor deze vijf doelgroepen omdat hier de woningnood erg groot is. Dat blijkt ook uit het feit dat er 17 mensen bij Spring! op de wachtlijst staat. “Het is eigenlijk een bevestiging van hoe groot de nood is in, niet alleen in Barendrecht of Ridderkerk, maar in heel Nederland”, aldus Michel. Hoe lang iemand gemiddeld in een van de woningen woont is nog lastig te bepalen na anderhalf jaar. Er zijn mensen die er bijvoorbeeld vanaf het begin nu nog wonen. Michel; “Een aantal maanden tot een half jaar zitten ze er zeker.”
 
In de toekomst zou Michel wel willen uitbreiden. “Alle vijf de doelgroepen hebben hun charme en het is heel leuk om daar iets voor te betekenen.” Senioren zou hij ook nog wel aan de mix willen toevoegen. Voor hen is het vaak ook moeilijk om passende woonruimte te vinden. “Wat mij betreft zetten we er een paar etages bovenop of bouwen we aan de andere kant. Dan maak je er nog veel meer een woongemeenschap van dan binnen de contouren van dit kleine pand.”


Door: Nadia Konijnenburg