Barendrechts Dagblad | NOC*NSF gelooft in toekomst Europese Spelen
mainImage

NOC*NSF gelooft in toekomst Europese Spelen

11 juni 2019, 12:19 uur
Algemeen

NOC*NSF gelooft in de toekomst van de Europese Spelen. Dat zegt Gerard Dielessen, directeur van de sportkoepel, aan de vooravond van de tweede editie van het evenement in Minsk. "Wij pakken het serieus aan en dat geldt ook voor vrijwel alle andere landen. Het evenement heeft zonder meer potentie. Maar geef het wel even de tijd om te groeien."

Dielessen denkt niet dat de Europese aflevering van de Olympische Spelen botst met de verzamelde EK's, die vorig jaar door meerdere federaties gelijktijdig werden gehouden in Berlijn en Glasgow. "Het idee om die wedstrijden samen te voegen was nieuw, maar Europese kampioenschappen worden al veel langer gehouden. Europese Spelen zijn echt iets nieuws. De Champions League was in het eerste jaar ook nog niet wat het nu is."

Wel is er voortdurend sprake van botsende belangen in de internationale sportkalender, volgens Dielessen een voortdurend punt van aandacht. Omdat er in het wegwielrennen (mannen) en basketbal 3x3 gelijktijdig met Minsk andere belangrijke wedstrijden zijn, vaardigt Nederland in deze disciplines niet zijn beste atleten af.

Zeer waarschijnlijk wordt nog voor de start in Wit-Rusland, op 21 juni, bekend dat de volgende Europese Spelen in het Poolse Krakau worden gehouden. Dielessen is er blij mee. ''Daar zijn de ogen toch iets meer op het Westen gericht. Bovendien is het mooi dat zich nu een nieuwe stad heeft aangediend. Het zal helpen in de groei naar volwassenheid van het evenement.''

Pieter van den Hoogenband is de chef de mission van de Nederlandse equipe, die uit 88 atleten bestaat. Belangrijke olympische disciplines als atletiek, zwemmen, hockey en paardensport staat niet op de agenda.

In Minsk werken twee sporten hun EK af, judo en boksen bij de mannen. Daarnaast heeft Nederland sterke afvaardigingen in bijvoorbeeld het baanwielrennen, het wielrennen op de weg voor vrouwen, handboogschieten, badminton en tafeltennis.


Door: ANP