Kamer schrikt van stijgende armoede

18 June 2020, 15:06 uur
Algemeen
mainImage

 In de Tweede Kamer is geschrokken gereageerd op de analyse van het Centraal Planbureau en het Sociaal en Cultureel Planbureau dat de armoede in Nederland de komende jaren met een kwart zal toenemen als er geen maatregelen worden genomen. Vooral de linkse partijen wilden opheldering hierover van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) tijdens een debat over armoede en schulden.

Van Ark zei de waarschuwingen van de planbureaus serieus te nemen, maar dat een oplossing samenhangt met veel verschillende aspecten. Het gaat niet alleen om uitkeringen en banen, maar ook om gezondheid, onderwijs en toeslagen. De discussie van de armoedeproblemen moet volgens haar daarom in breed verband worden gevoerd. Ze ziet de analyse van het CPB en SCP als bouwstenen voor de toekomst, die de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's zullen verwerken.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk hekelde "het bewuste politieke beleid" om de bijstand sinds 2011 jaarlijks te verlagen, tot en met 2035. Het CBP en SCP noemen dat als een reden voor de toenemende armoede. Volgens Van Ark heeft de daling van bijstandsuitkeringen onder meer te maken met maatregelen die moesten tegengaan dat mensen in de bijstand netto meer zouden overhouden dan een werkende met een minimumloon.

Van Ark wees erop dat het kabinet miljarden heeft gestoken in kwetsbare groepen, alleen al 1,5 miljard euro in kindregelingen. "Armoede alleen maar oplossen met meer financiële ondersteuning, is dus niet voldoende garantie om uit de armoede te komen", aldus Van Ark. Het gaat vooral om werk en daar hangen volgens haar veel aspecten van af.

Het aantal mensen in armoede in Nederland schommelt nu rond de 1 miljoen. Zij moeten gedwongen keuzes maken tussen een adequate woning, voeding of kleding. Door de coronacrisis zal dit probleem alleen maar verergeren, blijkt uit de analyse van de planbureaus.


Door: ANP