Graag surveillance bij abortuskliniek in Rotterdam

10 August 2020, 17:55 uur
Algemeen
mainImage
Links de raadsleden Aafjes (boven), Roest (midden) en Arsieni (onder)

Bij sommige abortusklinieken is een ‘buddysysteem’ ingesteld zodat vrouwen veilig de kliniek kunnen bezoeken. De omgekeerde wereld, vinden de Rotterdamse fracties van GroenLinks, D66 en Leefbaar Rotterdam. Vrouwen moeten zonder begeleiding op een veilige manier een abortuskliniek kunnen bezoeken.

Het aanspreken van vrouwen die een abortuskliniek bezoeken, is volgens de rechtbank een ‘wanordelijkheid’ en daar mag tegen worden opgetreden. Deze vorm van intimidatie, waarbij vrouwen worden aangesproken op weg naar een abortuskliniek, neemt steeds meer toe, ook in Rotterdam.

De rechtbank oordeelde dat: ‘Als demonstranten zwangere vrouwen aanspreken, hindert het de bezoeksters onevenredig in hun vrijheid, in het bijzonder in het ongestoord gebruik maken van hun rechten uit de Wet afbreking zwangerschap.’ Demonstreren mag, maar wel in de daarvoor aangewezen bufferzone.

Drie Rotterdamse raadsleden Lies Roest (GL), Nadia Arsieni (D66) en Caroline Aafjes-Van Aalst (LR) hebben burgemeester Aboutaleb nu per brief gevraagd of hij mogelijkheden ziet de huidige aanpak te wijzigen naar aanleiding van deze nieuwe jurisprudentie? En of er verbeteringen aan te brengen zijn in de zogenaamde ‘rode bufferzone’ waar demonstranten plaatsnemen?

Vorige week schreef Aboutaleb in dit verband aan de commissie Veiligheid en Bestuur, over het surveilleren in burger door de politie: ‘’De politie geeft mij aan dat zij het surveilleren in burger meenemen als eventuele optie bij toezicht tijdens demonstraties. Op basis van de inschatting van de situatie zal de politie een afweging maken om surveillance in burger in te zetten.’’

Dus willen de drie raadsleden ook graag geschetst zien welke situaties een aanleiding vormen om tot inzet van dit middel te komen?