Barendrechts Dagblad | Eerste nederlaag volleybalsters in World Cup

Eerste nederlaag volleybalsters in World Cup

mainImage

De Nederlandse volleybalsters hebben bij het toernooi om de World Cup in Japan hun eerste nederlaag geleden. Het team van de Verenigde Staten was in Hamamatsu in drie sets te sterk voor de Oranje-vrouwen: 25-23 25-18 25-19. Nederland was het prestigieuze toernooi begonnen met drie overwinningen met als uitschieter de 3-0 tegen Brazilië, de nummer 4 van de wereld.

Nederland staat zevende op de wereldranglijst. Team USA, dat Nederland in Rio 2016 van olympisch brons afhield, is de nummer 3 van de wereld. Het verschil uitte zich in de cijfers en in de tijd die de Amerikaansen nodig hadden om hun vierde zege te boeken. Na ruim een uur en een kwartier was het bij het eerste wedstrijdpunt gedaan.

Bondscoach Jamie Morrison had zijn basis van het duel met Brazilië intact gelaten en begon met Yvon Beliën, Maret Balkestein-Grothues, Lonneke Sloetjes, Anne Buijs, Britt Bongaerts, Nicole Koolhaas en libero Myrthe Schoot. Maar waar de coach maandag nog spaarzaam wisselde greep Morrison ditmaal regelmatig in. Na nipt verlies van de eerste set ging het in de tweede met onder meer Kirsten Knip op de positie van Schoot ook niet beter lopen. Jordan Larson, topscorer aan Amerikaanse kant met 16 punten, serveerde die set uit.

In de derde set ging het gelijk op tot 15-15, maar een tussensprint bracht de Amerikaanse vrouwen snel bij het eerste wedstrijdpunt. Bij 24-19 was het meteen raak. Buijs was bij Nederland de topschutter met 11 punten. Sloetjes kwam tot 10, waar ze maandag nog goed was voor liefst 25 punten.

Donderdag volgt opnieuw een lastige klus. Dan is wereldkampioen Servië de tegenstander. Morrison gebruikt het toernooi in Japan vooral om de ploeg verder voor te bereiden op het olympisch kwalificatietoernooi in januari. Na twee gemiste mogelijkheden is dat de laatste kans deelname in Tokio 2020 af te dwingen.


Door: ANP | Foto: ANP