'Denk mag méér zeggen dan de PVV, burgemeester'

15 July 2020, 09:49 uur
Algemeen
mainImage
Links: Van Baarle. Rechts: Meeuwissen

Burgemeester Aboutaleb wil zich niet bemoeien met het twittergedrag van het Rotterdamse PVV-raadslid Meeuwissen in het publieke domein. Daar vroeg hij zijn volgers wie nu de grootste bedreiging van Rotterdam vormden: (1) het coronavirus, (2) D66, (3) de Islam en (4) Mark Rutte?
Stephan van Baarle, de fractievoorzitter van Denk, beoordeelde die vraag niet als vrijheid van meningsuiting maar als discriminatie en vroeg schriftelijk aan de gemeenteraad of zij bereid was om ‘’deze onbeschaafde en discriminatoire uitingen’’ af te keuren. Het stemadvies van burgemeester Aboutaleb luidde gisteren, dat Twitter ‘’de buitenwereld is’’ en niet zijn verantwoordelijkheid.

‘’Mensen die zich eraan storen kunnen aangifte bij de politie doen’’, zei Aboutaleb. ‘’De uitingen zijn vervolgbaar. Kan ook zijn dat het OM er zelf kennis van heeft genomen.’’

Aboutaleb waarschuwde Meeuwissen gisteren tijdens de raadsvergadering dat hij in het publieke domein (zoals twitter) ‘’minder beschermd is dan wanneer hij in de raadzaal dingen zegt.’’

Van die bescherming maakte de fractievoorzitter van de PVV ook meteen gebruik door op te merken dat zijn collega van Denk in de Rotterdamse gemeenteraad veel meer mag dan hij. ‘’Van Baarle heeft in de raad gesproken over haatraadslieden en over fascistische drek. Hij krijgt van u ruim baan. Met als gevolg: een schandalig groot podium, waarin hij alles en iedereen kan afzeiken’’, protesteerde Meeuwissen.

Aboutaleb wilde er daarna verder geen commentaar op geven. Van Baarle en Meeuwissen worden door het merendeel van de raadsleden gezien als de clowns van het stadhuiscircus.