Barendrechts Dagblad | Coronacijfers regio Rotterdam zijn om te vlaggen

Coronacijfers regio Rotterdam zijn om te vlaggen

mainImage

door Jan D. Swart

Als men in ogenschouw neemt dat de GGD in Rotterdam-Rijnmond tegenwoordig alle inwoners van verpleeghuizen test wanneer zich intern een ziektegeval voordoet en ziekenhuizen dit ook doen onder huisgenoten bij de opname van een gezinslid, dan zijn de laatste coronacijfers bijna verademend. In de laatste week daalde namelijk het aantal nieuwe positief geteste inwoners in deze regio naar 95. Vorige week nog 144 en de week daarvoor: 204. En men weet: positief getest worden betekent niet dat men ook altijd ziek is of ziek wordt.

Zelden ook dat acht (van de vijftien) regiogemeenten twee dagen achtereen 0 infecties meldden. Vandaag was dat het geval: in Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Goeree Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel en Westvoorne. Maar misschien komt de progressie wel het best tot uiting in de nieuwste getallen van Rotterdam-stad: +57. Vorige week: +91. En begin april was er een helse week van: +456. Let op: toen werd er niet extra getest en was werkelijk iedereen van de 456 besmette personen ziek.

In de afgelopen week zijn er niettemin toch weer 21 mensen uit de regio van 15 gemeenten gestorven. Op 1.317.500 inwoners is dat – als men met permissie zuiver en alleen naar de statistieken kijkt – verwaarloosbaar, maar het bewijst ook dat het coronavirus ondanks de betere temperaturen nog niet is uitgedoofd. Maar het is wel ‘’onder controle’’, zoals prof. Diederik Gommers van het Erasmus MC vanmorgen zei.

Steeds duidelijker wordt trouwens ook dat sociaal geograaf Maurice de Hond het al een maand lang bij het rechte eind had inzake de wijze van verspreiding van Covid-19. Zelfs viroloog Ab Osterhaus heeft (bijna schaamtevol) een kanteling in zijn visie moeten maken door toe te geven dat de kans op besmetting op het virus alleen het grootst is in slecht geventileerde binnenruimten waar vooral de kleine praat-, hoest- en niesdruppels (aerosolen) het langst rondcirkelen.

Maurice de Hond zei dit al een maand geleden en werd slechts mondjesmaat bij de praatprogramma’s uitgenodigd, omdat hij forse kritiek had op het RIVM.