Barendrechts Dagblad | Corona lijkt in Westvoorne bijna niet te bestaan
mainImage

Corona lijkt in Westvoorne bijna niet te bestaan

Rockanje, met het stadhuis van Westvoorne rechts
21 april 2020, 23:21 uur
Algemeen

door Jan D. Swart

Westvoorne is een kleine bevoorrechte kernengemeente omdat het op basis van de cijfers van de GGD in Rotterdam-Rijnmond net lijkt alsof daar geen corona bestaat. Dag in dag uit verbazen de dorpen Oostvoorne, Rockanje en Tinte de andere inwoners van deze regio met een briljante herhaling van de mededeling: nul infecties. Dinsdag was het de zevende achtereenvolgende dag.

Om nu te zeggen dat de gemeente Westvoorne exceptionele maatregelen heeft genomen, nee. Op de gemeentesite worden alle landelijke updates gemeld en plaatselijk wordt slechts de nadruk gelegd om de stranden en de vele campings te mijden. Meer niet. Op de site staat zelfs dat bij een uitvaart in Westvoorne – in tegenstelling tot elders in het land - nog altijd 100 mensen aanwezig mogen zijn.

Na vier eerste besmettingen hield bij de gemeente Westvoorne de informatie over getroffen bewoners op. De eerste patiënt was er op 6 maart. De tweede volgde vier dagen later en op 14 maart bleken er nog twee positief getest en in Oostvoorne in thuisisolatie te zitten. Daarna hield men het op het stadhuis in Rockanje voor gezien en nam de GGD de publicaties over.

Westvoorne heeft 14.626 inwoners en het totaal aan vastgestelde besmettingen bedraagt sinds de uitbraak nu 22. Hoeveel van die 22 inwoners in het ziekenhuis terecht zijn gekomen, dan wel erger op de IC, is niet bekend. Ook niet hoeveel er na de virusvaststelling weer zijn genezen. En als er doden zijn gevallen weet dat alleen de GGD en waarschijnlijk ook de incrowd in de dorpen. Maar ook wij komen daar niet en hoe minder onbekenden Westvoorne bezoeken, des te liever Westvoorne dat heeft.

Ook Brielle doet het trouwens uitstekend. Drie besmettingen in één week, zijn er weliswaar drie te veel, maar per saldo mag het geen naam hebben. Bij het begin van deze maand stond het aantal positief geteste mensen in Brielle op 11. Nu na 21 dagen op 26. En besmettingen hoeven nu eenmaal nu allemaal dramatisch af te lopen.

Tegen Hans Venneker, de oude spits van Feyenoord, is deze weken per telefoon vaak gezegd: ‘Hans, heb je daar in dat gezonde dorp nog een paar kamertjes over?’

 

 

 

 


Foto: Google Maps