Barendrechts Dagblad | Besmettingen in Rotterdam-Rijnmond fors omlaag

Besmettingen in Rotterdam-Rijnmond fors omlaag

mainImage

door Jan D. Swart

Als men af zou gaan op de coronabesmettingsteller van de GGD in Rotterdam-Rijnmond van de afgelopen 24 uur gloort er hoop aan de horizon. Het aantal nieuwe besmettingen in het laatste etmaal steeg met 64, terwijl gisteren op hetzelfde tijdstip het schrikbarende getal van 271 nieuw positief geteste Rijnmond-inwoners werd gemeld.

Daar werd gisteren wel uitdrukkelijk bij gezegd dat er meer en meer werd getest, vooral onder zorgmedewerkers. Dat maakte het getal weliswaar niet fictief, maar het gaf volgens de experts in elk geval geen juist beeld van het verloop van de virusuitbraak.

Als men de dag van gisteren (met het getal 271) vergeet, en men vergelijkt de dag vandaag (64) met eergisteren, dan is er nog steeds reden voor enig optimisme. Want woensdag gaf de GGD in Rotterdam-Rijnmond 118 nieuwe besmettingen door. En zelfs dinsdag (met 90 nieuwe besmettingen) bleef zwaar onder het getal van vandaag.

Samengevat: de cijfers van vandaag blijven gunstige ogen. Hoewel de GGD er ook nu in zijn begeleidende commentaar allerlei voorbehouden aan blijft verbinden. Opvallend is verder de 24-uurs stabiliteit in sommige dorpen. Geen enkele nieuwe besmetting in: Albrandswaard, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel en Nissewaard. En slechts een bescheiden +1 in: Brielle, Barendrecht, Schiedam en Maassluis.

De grotere cijfers zitten alleen in Rotterdam (+34) en Goeree Overflakkee (+10). Met deze kanttekening dat Rotterdam gisteren met 138 steeg en eergisteren (zonder de nieuwe testen) met 45.

Het aantal doden in Rotterdam-Rijnmond is opgelopen tot 66. De dagcijfers van de Hoeksewaard volgen nog. Die vallen onder de GGD in Dordrecht.