Barendrechts Dagblad | Appje Eskes (CDA) pleit Kurvers (VVD) vrij

Appje Eskes (CDA) pleit Kurvers (VVD) vrij

mainImage
Rechts: Christine Eskes (CDA), links boven: Bas Kurvers

Christine Eskes, de fractievoorzitter van het CDA in Rotterdam, geeft toe dat zij bouwwethouder Bas Kurvers slechts heeft gewaarschuwd dat er mogelijk een verslaggever van Rijnmond aan hem commentaar zou kunnen vragen over ‘’een stuk uit 2009’’ met betrekking tot het omstreden Schiekadeblok waarvoor Kurvers politiek verantwoordelijk was. Eskes zei dat dit stuk ‘mogelijk’ in handen is van Rijnmond, maar zei er niet bij dat het om een geheim stuk ging. Evenmin dat zij het de journalist had aangereikt.

Kort na die mededeling aan Kurvers appte ze aan wethouder Adriaan Visser ''dat Bas het inmiddels weet’’. Het leest zoiets als: missie geslaagd. De inhoud van die bewuste app is dinsdagmorgen door de NRC gepubliceerd. Eskes heeft die app ook niet aan de pers doorgespeeld, want die is voor haar belastend. Ze schrijft er namelijk ook in: ''Niemand weet dat het bij mij vandaan komt, en dan hou ik graag even zo.’’

Aan wie Visser deze app heeft laten lezen (of heeft doorgespeeld) is nog niet duidelijk. Dat zal in de soap die het stadhuis treft niet lang meer duren, want alles lijkt er nu op dat wethouder Adriaan Visser niet solo ten val wilde komen. 

In zijn persoonlijke reddingsoperatie vroeg en kreeg Visser hulp van Eskes, en met het bewust niet aan Kurvers melden om welk stuk het ging werd ook hij in het drama meegezogen. Dat is de reden waarom men zelfs in de oppositie (dixit: Ellen Verkoelen, 50Plus) spreekt in termen van ''gehaaid.''

Dat beeld kan alleen nog worden weggenomen als in het onderzoek naar de rol van Christine Eskens (door onder meer Jozias van Aartsen) blijkt dat zij haar (voor zichzelf uiterst belastende) appje behalve aan Visser ook aan anderen heeft gestuurd. Maar haar kennende lijkt ons dat volledig uitgesloten.

Bas Kurvers begreep pas wat er werkelijk speelde nadat Eskes haar fatale vergissing had gemeld bij burgemeester Aboutaleb. Dat tijdsbeeld geeft Eskes vandaag bij Rijnmond toe. Er viel voor Kurvers om die reden niets meer te melden bij de burgemeester. Dat was al gebeurd.

De vraag is trouwens of wanneer Eskes open kaart met Kurvers zou hebben gespeeld – dus wanneer zij wel had gezegd op instigatie van Visser een geheim document aan Rijnmond te hebben doorgespeeld – of Kurvers dan onmiddellijk naar de burgemeester had moeten hollen met de melding van een delict. Had hij in dat geval meldingsplicht? Het is niet aan de orde geweest, maar daar is op het stadhuis grote onduidelijkheid over. Ook zwijgzaamheid, want de voorlichting houdt zoals gebruikelijk alle soort van boten af en de top is alleen maar in overleg.