Aanpak zwerfafval in Ridderkerk lijkt succesvol

28 November 2019, 19:47 uur
Algemeen
mainImage
Geert van Someren
Dit soort bakken nodigen langsrijdende fietsers en berijders van een bromfiets uit hun afval er in te gooien. Lukt het niet, dan ligt het afval in ieder geval op één plek en is het daardoor makkelijker op te ruimen.

door Geert van Someren 

Onderzoek naar zwerfafval in Ridderkerk heeft afgelopen zomer uitgewezen dat ‘maar’ 5,8% van de onderzochte locaties beneden het kwaliteitsniveau liggen. De landelijke norm is dat de kwaliteit bij pas 10% niet voldoet. In Ridderkerk voldoet daarmee 94,2% van de onderzochte plekken aan de standaard, zo constateert het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad. Om een conclusie te kunnen trekken over het effect van de aanpak van zwerfafval in combinatie met het nieuwe afvalbeleid per 1 januari aanstaande, zal de hoeveelheid zwerfafval gedurende een jaar worden gemeten.
 
Wel constateert het college alvast dat openbare afvalbakken beter worden gebruikt als ze op de juiste plaats staan, zoals bij de in- en uitgangen van parken, bij wandelpaden en bij grotere speelvoorzieningen. “Daarom worden afvalbakken verplaatst. Ook zullen bakken verdwijnen die niet of nauwelijks worden gebruikt. Uit landelijk onderzoek blijkt dat in de meeste gemeenten 5 tot 35% van de afvalbakken niet of nauwelijks gevuld zijn. Voordat de afvalbakken worden verwijderd krijgen die een sticker waarmee wordt gecommuniceerd dat de afvalbak weg gaat. Inwoners krijgen hierdoor de mogelijkheid om hun zienswijze daarop te melden”, aldus het college.
Het Afvalfonds Verpakkingen en Nederland Schoon verstrekken een vergoeding om zwerfafval extra aan te pakken, zo schrijft het college. “Met deze financiële vergoeding regelt de gemeente extra inzet tegen zwerfafval. De extra aanpak bestaat uit drie onderdelen: het monitoren van zwerfafval, afvalbakken op de juiste plaats en communicatie waarbij ruchtbaarheid wordt gegeven aan bewonersinitiatieven. Het doel is zwerfafval verminderen en daardoor een prettigere leefomgeving en een beter milieu”.
Het college constateert in de brief aan de gemeenteraad, dat scholen en inwoners zijn actief aan de slag zijn gegaan met het tegengaan van zwerfafval. Er zijn scholen die elk jaar een zwerfafvalactie organiseren. Die is vaak gekoppeld aan de landelijke opschoondag. De gemeente ondersteunt deze activiteiten. Inwoners en scholen kunnen een zwerfafvalpakket krijgen met materiaal zoals een grijper, handschoenen en veiligheidsvestje. Voor acties met grotere groepen zijn twee zwerfafvalaanhangers beschikbaar. Daar zitten alle materialen in die nodig zijn voor een zwerfafvalactie.