Barendrechts Dagblad | Uit risicogebied? Quarantaine niet verplicht

Uit risicogebied? Quarantaine niet verplicht

mainImage

Reizigers die uit een gebied met een een negatief reisadvies komen, worden niet verplicht om in thuisisolatie te gaan. Het blijft een 'dringend advies' om twee weken thuis te blijven, zeggen Haagse bronnen na berichtgeving door de NOS. Wel wordt dat advies door middel van een voorlichtingscampagne beter onder de aandacht gebracht.

Het kabinet had het Outbreak Management Team laten kijken naar de mogelijkheid om reizigers uit 'oranje' gebieden ook zonder klachten te laten testen. Er komt nader onderzoek hoe vliegtuigpassagiers eventueel steekproefsgewijs getest kunnen worden. Wel moet gekeken worden wat voor invloed dit heeft op de capaciteit van de GGD'en, die de testen uitvoeren. Nader onderzoek moet ook aangeven of het zinvol is om mensen te testen die geen corona-verschijnselen hebben.

Een quarantaineplicht ligt niet alleen juridisch ingewikkeld, het verplichten is ook in de praktijk lastig omdat reizigers die met de auto uit risicogebieden komen niet goed in beeld zijn. Langs de snelwegen zal de oproep om thuis te blijven meer onder de aandacht worden gebracht.

'Coronaminister' Hugo de Jonge wilde advies van het OMT over reizigers uit landen en regio's met een negatief reisadvies om "de import van het coronavirus uit deze gebieden te voorkomen". Sinds de grenzen in Europa weer zijn opengezet, grijpt het virus in bepaalde regio's flink om zich heen. Nederland gaf Barcelona, Antwerpen en Kroatië al een oranje reisadvies, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) worden afgeraden.


Door: ANP