Wedstrijdverslag: Barendrecht met zege uit winterstop

13 January 2019, 10:08 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad

Barendrecht is de tweede seizoenshelft begonnen met een belangrijke overwinning. Jong Almere City werd op sportpark De Bongerd met 1-0 verslagen, waardoor de rood/witten de degradatiezone nog voorblijven.

Alle ogen op sportpark De Bongerd waren zaterdagmiddag gericht op trainer Jack van den Berg. De oefenmeester stond eerder negen jaar aan het roer van het Barendrechtse vlaggenschip en keerde in de winterstop na drieënhalf jaar terug bij de club uit zijn woonplaats. Clubman Van den Berg moet Barendrecht in de tweede seizoenshelft behoeden voor degradatie, een scenario dat gedurende de eerste seizoenshelft steeds prominenter in beeld kwam.

Ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd van 2018, die gewonnen werd bij VVSB, gaf Van den Berg middenvelder Yarick Dorst een basisplaats. Chris Dabaghian begon daardoor op de bank. De jeugdtalenten Marouane Bakour en Qjell Krolis begonnen op de aanvalsflanken. Delano a Cohen vormde samen met Jeffrey Aarts en Emilio Samsey een centraal verdedigingstrio.

De eerste mogelijkheid was na vier minuten voor Bas Mourits, die de bal op de borst aannam maar daarna geen kracht in zijn schot kon leggen. Na elf minuten kreeg Jong Almere een gevaarlijke mogelijkheid, toen een voorzet rakelings langs het doel van Barendrecht door iedereen werd gemist. Rond het half uur kreeg Danny Monster een kopkans na een voorzet van Elson Almeida, maar zijn inzet kon eenvoudig worden gepakt door Almere-keeper Stijn Keller. Zijn collega Nick van der Ploeg moest even later wel gestrekt om een schot van Alfred Mensah uit de kruising te houden. De beloften uit Almere kregen weliswaar de beste mogelijkheden op een treffer, maar over het algemeen ging de wedstrijd in de eerste helft gelijkop.

Na de rust kwam Barendrecht sterker uit de kleedkamer en hadden de rood/witten al na enkele minuten het geluk aan hun zijde. De Bongerdbewoners kregen een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Yarick Dorst, die eerder al uit een vrije trap had gescoord tegen Jong Sparta, verprutste de vrije trap in eerste instantie door de bal in de muur te schieten, maar in de rebound schoot hij de bal hard en laag langs de Almere City-goalie (1-0). De openingstreffer zorgde voor ontlading bij Barendrecht, dat de sterke opening na rust direct beloond zag met een doelpunt.

De voorsprong gaf de rood/witten vertrouwen, want ineens was Barendrecht de bovenliggende partij. De thuisploeg zette de gasten uit Almere onder druk en probeerden het overwicht ook om te zetten in een tweede doelpunt. Elson Almeida leverde na een rush aan de rechterkant een gevaarlijke voorzet af voor het doel van Almere City, maar keeper Keller plukte de bal uit de lucht. Marouane Bakour draaide knap weg bij zijn tegenstander, maar zag zijn inzet vervolgens geblokt en tot corner verwerkt worden. Na een andere corner kopte Jeffrey Aarts de bal voor het doel, maar Bas Mourits kwam net tekort om de voorsprong van Barendrecht te verdubbelen.

Doordat een tweede treffer uitbleef, hield ook Jong Almere City zicht op een resultaat. Tien minuten voor tijd zorgde gefrommel in de Barendrecht-defensie ineens voor twee forse kansen voor de Flevolanders, maar dankzij sterk herstel van de Barendrecht-verdedigers kon er niet worden afgevuurd op het Barendrecht-doel. Invaller Chris Dabaghian ging even later alleen op de keeper af, maar speelde de bal te ver voor zich uit en miste daarmee de kans op 2-0. Jong Almere City trof even later wel doel, maar de aanvaller van de gasten deed dat in ruime buitenspelpositie en zag de treffer afgekeurd worden. Bas Mourits kreeg bij het ingaan van de blessuretijd nog een dubbele mogelijkheid om de Almere-keeper te verschalken, maar zag zijn inzet naast het doel verdwijnen.

Na drie minuten extra tijd floot de prima leidende scheidsrechter Voncken voor het laatst, waardoor een opgelucht Barendrecht drie belangrijke punten kon bijschrijven en trainer Jack van den Berg bij zijn rentree op De Bongerd direct een overwinning boekte.