EvB #4 – Buitenruimte

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart moeten medewerkers op de stembureaus voorbereid zijn op stemmers met dementie. Alzheimer Nederland roept gemeenten op om dementievriendelijke stembureaus in te richten.

Na de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar gaven verschillende gemeenten bij Alzheimer Nederland aan behoefte te hebben aan tips en handvatten om beter om te gaan met mensen met dementie op stembureaus. Ook kreeg de Stichting signalen van mantelzorgers dat mensen met dementie problemen ondervonden bij het stemmen. Door onbegrip en onbekendheid met dementie kan het stemmen misgaan, waarschuwt Alzheimer Nederland.

‘Begrip en een gemakkelijk toegankelijke locatie mét goede bewegwijzering zijn dan eenvoudig te realiseren’, stelt Julie Meerveld, manager belangenbehartiging van Alzheimer Nederland. ‘Stem jouw tempo af op de persoon met dementie als deze zich bij jou meldt’ en ‘Geef rustige en duidelijke uitleg voordat de persoon met dementie het stemhokje binnenloopt’, zijn de belangrijkste acties die de stembureauvrijwilliger kan ondernemen, aldus de Stichting.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Barendrecht? Gratis abonneren!