Wonder blijft uit voor Feyenoord

mainImage
Wonder blijft uit voor Feyenoord

Het seizoen is pas net begonnen, maar Feyenoord moet nu al een rood kruis zetten door een van de belangrijkste doelstellingen. De bekerwinnaar had overwinteren in de Europa League als ambitie uitgesproken. Maar het hoofdtoernooi bereiken bleek al een te lastige opgave. Feyenoord bleef tijdens de return tegen AS Trencin steken op 1-1 en strandde daardoor al in de derde voorronde van het Europese bekertoernooi.

Het 'wonder van De Kuip' bleef uit, een week na de beschamende nederlaag op het Slowaakse kunstgras tegen de bescheiden ploeg van trainer Ricardo Moniz (4-0). Heel even geloofden de fans van Feyenoord in een herhaling van de historische 'wederopstanding' van FC Barcelona tegen Paris Saint-Germain. Als eerste club in Europees verband wist Barcelona na een 4-0-nederlaag alsnog door te gaan, door de return met 6-1 te winnen. Precies anderhalve minuut kon het Rotterdamse legioen daarvan dromen, toen Eric Botteghin in de stormachtige openingsfase snel scoorde (1-0).

Vrijwel direct na de aftrap kwam Trencin echter weer langszij. De Kroatische spits Antonio Mance, vorige week al drie keer trefzeker, kon zomaar tussen Jan-Arie van der Heijden en Botteghin doorlopen en passeerde doelman Kenneth Vermeer (1-1). Met dat 'uitdoelpunt' op zak wist Trencin dat Feyenoord nog vijf keer moest scoren om verder te komen. Kansen daarop kreeg de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst overigens meer dan genoeg, maar een gebrek aan effectiviteit brak Feyenoord op.

Tegen beter weten in bleef Feyenoord het na rust wel proberen, maar het geloof was toen al zichtbaar verdwenen, ook al bleef het publiek 'alles of niets!' scanderen. Zelfs een zege was de Rotterdamse club niet gegund. Dat mocht op zich al een wonder genoemd worden, gezien de vele riante kansen die Feyenoord kreeg. Ook Robin van Persie slaagde er niet in het net te vinden.

De ploeg die amper twee weken geleden met winst van de Johan Cruijff Schaal de vijfde prijs in drie jaar vierde, is nu al klaar in Europa. Tel daar de nederlaag tegen De Graafschap (2-0) in de eerste speelronde van de eredivisie bij op en duidelijk is dat Van Bronckhorst met zijn ploeg nu al in een crisis zit.


Foto: Digitaal Dagblad