Peper presenteert Feyenoords donderstenen

mainImage
Peper presenteert Feyenoords donderstenen

Oud burgemeester Bram Peper heeft gisteren in De Ballentent aan de Parkkade de eerste exemplaren uitgereikt van het boek ‘Kraan en de donderstenen van Feyenoord’. Hij deed dat aan Cor van der Gijp, aan de dochter van Henk Schouten en de weduwe van Coen Moulijn. Deze drie aanvallers van Feyenoord legden in het seizoen 1955-56 de basis voor het droomvoetbal in De Kuip en de opkomst van het Legioen. De auteur is Jan D. Swart.

‘’Het boek is een hilarische geheugenreis zonder een wedstrijd in een tijd dat er in het betaalde voetbal weinig werd verdiend, maar nog veel werd gelachen’’, aldus Peper, die eind vorig jaar het concept van het boek las en het van een voorwoord voorzag.

‘’Ik werd in het boek verplaatst naar de oude veerhuizen van Rotterdam en de mahoniehouten cafés, waar drie briljante voetballers hunkerden naar de lach. Je leest hoe het drietal schrik, chaos en humor verspreidt en hoe moeilijk het was voor spelers uit andere provincies om door de stadsjongens geaccepteerd te worden. Het boek geeft niet alleen naast alle humor een fraai inzicht in de overgang van amateurvoetbal naar betaald voetbal, maar ook in Rotterdam van vlak na de oorlog en later.’’

De uitleg wie Kraan was, liet Peper na zijn inleiding over aan de auteur Jan D. Swart, die het jammer vond dat Henk Schouten het allemaal ‘net niet gehaald’ heeft. Het boek kwam uit op de dag dat de Feyenoord held overleed. Schouten had wel het concept gelezen. Van het illustere trio is alleen Cor van der Gijp nog fit. De middenvoor, die de meeste doelpunten voor Feyenoord scoorde, hoopt in augustus 87 te worden.

‘’Maar niet alleen Cor heeft een record bij Feyenoord, ook Henk met z’n negen doelpunten in één wedstrijd en Coen Moulijn met 17 jaar in het eerste elftal. Ze verschoven hun club van eerst vlees nog vis naar een sterrenstatus. Daar geniet nu generatie op generatie van. En ik hoop nog héél lang in De Kuip’’, aldus Peper die zijn bezwaar tegen een nieuw stadion nergens onder stoelen en banken steekt.

Cor van der Gijp had alle kracht verzameld om naar de uitreiking te komen. Vorige week overleed zijn vrouw. Hij werd gisteren vergezeld door zijn zoon Michel en de oud-Feyenoorder Frans Bouwmeester, met wie hij ook in de kampioenselftallen van de begin zestiger jaren speelde.


Bram Peper


Cor van der Gijp en Frans Bouwmeester


Aanwezigen bij boekpresentatie 


Foto: Digitaal Dagblad