Benefietwedstrijd voor ongeneeslijk zieke Anton Hylkema

mainImage
Benefietwedstrijd voor ongeneeslijk zieke Anton Hylkema

Het complex van voetbalvereniging Spartaan’20 aan de Rotterdamse Oldegaarde is aanstaande zaterdag vanaf 14.00 uur plaats van handeling voor een heuse benefietwedstrijd tussen de daar spelende zondageersteklasser en zaterdag hoofdklasser Smitshoek, dat eveneens met de eerste selectie zal aantreden. De opbrengst ervan – want er zal ter plekke worden gecollecteerd – komt ten goede aan een nieuw project van het nabij gelegen Ikazia Ziekenhuis. Tot zover het ‘goede nieuws’, dat in schril contrast staat tot de aanleiding voor de vriendschappelijke ontmoeting tussen beide.verenigingen.

Die aanleiding is de in Barendrecht woonachtige Anton Hylkema (52), die drie weken geleden ‘last van zijn rug kreeg’ en daarvoor op consult ging bij zijn eveneens in Barendrecht praktijk houdende huisarts Janssen. Doordat de klachten aanhielden, werd er in eerste instantie aan een hernia gedacht, maar de uitkomst -een ongeneeslijke, agressieve vorm van kanker aan zijn lever en botten- is héél anders. Om het na diverse onderzoeken, scans etc. samen te vatten: Anton Hylkema heeft volgens de prognoses van de medici in het Ikazia Ziekenhuis en het daarna ingeschakelde Erasmus MC (waarin de Daniël den Hoed Kliniek onlangs is opgegaan) nog maar enkele maanden te leven, een onwezenlijke uitkomst.

Waarom het benefietduel van Spartaan’20, waar Anton Hylkema nu drie jaar teammanager is van het eerste elftal, juist tegen Smitshoek gespeeld gaat worden, komt door Dominic Hylkema, de 19-jarige zoon van Anton. Die voetbalde, voordat hij in het eerste elftal van Spartaan’20 terecht kwam, tot de B-junioren namelijk bij Smitshoek. En het was juist Dominic die na de fatale mededeling op het idee kwam een benefietwedstrijd tussen zijn vorige en huidige club te organiseren. Vader Anton daarover: “Geweldig toch. Maar een benefietwedstrijd zonder er een goed doel aan te koppelen, is geen échte benefiet. Lang hoefden we trouwens niet na te denken over het uit te kiezen doel. Ik ben in het Ikazia Ziekenhuis fantastisch behandeld, ook toen ik er voor eerdere akkefietjes die niets met mijn huidige ziekte te maken hadden, ben geweest.

10.000 euro opgehaald

Het lijkt ongelooflijk voor zo’n korte periode, maar een spontane doneeractie onder vrienden, kennissen en familie van Anton Hylkema heeft tot op heden al ruim 10.000 euro opgeleverd voor het volgend jaar te openen nieuwbouwproject voor patiënten met kanker in het Ikazia Ziekenhuis. Oké, Radio Rijnmond besteedde er in een interview met Anton ook niet te onderschatten aandacht aan, maar toch. Om meer patiënten te kunnen helpen, krijgen de polikliniek en de afdeling dagbehandeling van het Ikazia er een eigen verdieping van 860 vierkante meter bij. Anton van Houdt, relatiemanager van de Vrienden van Ikazia (a.van.houdt@ikazia.nl) is als coördinator van het ziekenhuis nabij winkelcentrum Zuidplein overigens nauw betrokken bij de actie voor Anton Hylkema, die in 2001 van Rotterdam-Zuid naar Barendrecht verhuisde. Tot slot: donaties blijven ook na het benefietduel van aanstaande zaterdag vanaf 14.00 uur op het complex van Spartaan’20 welkom.

Collectebussen

Donaties voor de actie van Anton Hylkema ten bate van de nieuwe behuizing van het Ikazia Ziekenhuis kunnen worden overgemaakt via de internetsite www.doneeractie.nl, van waaruit kan worden doorgeklikt naar ‘Vrienden van Anton Hylkema’. Een ‘rode knop’ met ‘doneer’ erop leidt vervolgens naar verschillende betaalmethodes, heel simpel. Voor wie het internet geen optie is: er staan aanstaande zaterdagmiddag op het complex van Spartaan ’20 tijdens het benefietduel tegen Smitshoek collectebussen, waarin contante bijdragen kunnen worden gedaan. De aanvang van het speciale duel is er om 14.00 uur.


Foto: Digitaal Dagblad