Edudelta aanmelden (350×350)

Feyenoord is hard op weg om het lachertje van de eredivisie te worden. Iedereen kan tegenwoordig winnen van de regerend landskampioen. Promovendus NAC lukte dit binnen enkele maanden zelfs twee keer. De Rotterdammers zijn alle krediet aan het verspelen, en gooien de clubnaam op een onwaarschijnlijke manier te grabbel.

Steeds meer journalisten en supporters roepen, direct of indirect, om het hoofd van trainer Giovanni van Bronckhorst. De coach als zondebok; dat is natuurlijk het gemakkelijkst. Maar is er niet iets anders aan de hand? Is er niet simpelweg sprake van een schrijnend gebrek aan kwaliteit bij de spelersgroep?

Neem Steven Berghuis. Hij wordt al het hele seizoen door Jan en alleman op het schild gehesen omdat hij het zo geweldig zou doen. Supporters kiezen hem keer op keer tot speler van de maand. Ook Van Bronckhorst doet mee aan dit hosanna-geroep. De prestaties van Berghuis ‘gaan zeker opvallen in het buitenland’, zei hij daags na de bekerwinst op Willem II.

Berghuis heeft dit seizoen veel gescoord, en ook behoorlijk wat assists gegeven. Kijkend naar die statistieken, was hij zelfs even de meest waardevolle speler van de eredivisie. Maar de waarheid is dat Berghuis hoge pieken afwisselt met diepe dalen. Hij lijdt veel onnodig balverlies, gaat te vaak voor eigen succes, bewaart dan niet het overzicht, en schiet met grote regelmaat ballen hoog over of ver naast. Kortom: hij is zeker geen top, en moet op zijn minst veel stabieler worden.

Dan linksback Ridgeciano Haps. Tegen Willem II speelde hij een geweldige wedstrijd. Misschien was dit zelfs wel zijn beste wedstrijd sinds zijn komst naar Feyenoord. Maar in Breda was het zaterdagavond één groot drama. Hij leverde ballen zomaar in bij een tegenstander, en won bijna geen duel. De onzekerheid straalde er vanaf.

Renato Tapia. Ook een verhaal apart. Door allerlei blessures heeft hij een tijdje centraal in de verdediging gespeeld. Door zijn spectaculaire stijl sloot het Legioen hem in de armen. Daarbij werd blijkbaar voor lief genomen dat de Peruaan de ene beslissende defensieve fout na de andere maakte. In Breda mocht Tapia op het middenveld beginnen, maar het was heel matig wat hij liet zien. Ook hij schoof ballen in de voeten van de tegenstander, en miste bovendien een grote kans.

En zo zijn meer voorbeelden te noemen. Bilal. Diks. Het geheel overziend, moet je concluderen dat veel spelers niet het vereiste niveau hebben, of in elk geval niet stabiel genoeg zijn. Daarbij komt dat jongens die vorig seizoen hebben aangetoond dat ze wél Feyenoord-waardig zijn, dit seizoen veel minder presteren (Jones, El Ahmadi, Toornstra), en/of langdurig geblesseerd zijn geraakt (Botteghin, Van der Heijden). Daarnaast mis je, in vergelijking met vorig seizoen, ook nog Dirk Kuijt, Eljero Elia, Terence Kongolo en Rick Karsdorp. Ga er maar aan staan, als technische staf.

Maar het gaat niet alleen om kwaliteit. Het gaat ook om instelling. In Breda liet Feyenoord zich zaterdagavond zeker in de beginfase volledig overrompelen door een opportunistisch spelend NAC. Het leek wel alsof de spelers onder de indruk waren van de sfeervolle ambiance en het fanatiek meelevende thuispubliek in het stadion. Hoe dan ook begonnen ze veel en veel te slap aan de wedstrijd. Pas nadat Feyenoord op een 2-1-achterstand was gekomen, begon het een beetje te voetballen.

Intussen dreigt nu serieus het scenario dat Feyenoord na de zomer geen Europees voetbal speelt. Om in aanmerking te komen voor Europese kwalificatiewedstrijden, moet óf de KNVB-beker worden gewonnen, óf de vierde plaats in de competitie worden bereikt. Spelend als in Breda, is de kans op beide minimaal. Als Feyenoord vijfde, zesde, zevende of achtste wordt, moeten na de competitie play-offs worden gespeeld om nog kans te maken op Europees voetbal. In deze play-offduels lijkt de labiele ploeg op voorhand kansloos. Het is zeer de vraag of alle spelers goed zijn doordrongen van de ernst van de huidige situatie.

De journalist Boudewijn Warbroek (1963) bezoekt wedstrijden van Feyenoord sinds 1975. Hij werkt als vrijwilliger voor supportersmagazine Hand in Hand en Stadion Sport Nieuws, en schreef mee aan ruim tien boeken over Feyenoord.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Barendrecht? Gratis abonneren!