Smitshoek met beide benen op de grond

7 October 2018, 11:30 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Na de goede resultaten tegen FC Rijnvogels (3-1) en titelkandidaat SC Feyenoord (1-1) riep runner-up FC 's-Gravenzande thuisclub Smitshoek een halt toe. De formatie van succestrainer Richard Elzinga won op Sportpark Smitshoek uiteindelijk verdiend met 2-4. De doelpunten van de oranje-zwarten kwamen op naam van topscorer Jurien Reineta en invaller Mitchell Abdoel.

Smitshoek kwam in de confrontatie tegen FC 's-Gravenzande na het eerste fluitsignaal van de prima leidende arbiter Jaafar Aafouallah als een komeet uit de startblokken. Het eerste kwartier dicteerde de thuisclub het duel volkomen. In deze fase kreeg Smitshoek een aantal kansen om de bezoekers pijn te doen. Al na twee minuten knalde Sean Verburg op de vuisten van doelman Danny Koning. In de rebound van Pucho Rekondie voorkwam Koning de openingstreffer. Het in de openingsfase uitstekend spelende Smitshoek bleef jagen op een voorsprong. Verdediger Thijs Oomsen was er nog het dichtst bij. Vanaf zo'n twaalf meter knalde hij tegen de deklat. Na een kwartier spelen deelde FC 's-Gravenzande het eerste speldeprikje uit. Mike van de Wijngaart tikte een afzwaaier van Samer Dag over de lat.

Even later kwamen de gasten volslagen tegen de verhouding in op een 0-1 voorsprong. Aanvoerder Roy Vermolen kon een voorzet ongehinderd inkoppen. De gasten putten moet uit deze treffer en herstelden zich van de matige opening. Op het zonnige Sportpark Smitshoek ontspon zich in het eerste bedrijf vervolgens een boeiende wedstrijd, waarin beide teams enkele goede doelkansen kregen. Tien minuten voor de pauze kwam Smitshoek op gelijke hoogte. Jurien Reineta maakte weer eens gebruik van zijn snelheid en verraste doelman Danny Koning, 1-1. Nog voor rust stelde FC 's-Gravenzande orde op zaken. Een foutje van Damian van den Oever (koud in het veld als vervanger van de geblesseerd afgehaakte John van Vugt), bezorgde Frank Broos een vrije doortocht. Zijn droge uithaal werd door Mike van de Wijngaart verkeerd ingeschat en de gasten gingen met een 1-2 voorsprong naar de kleedkamer.

Na de thee was de eerste kans weer voor Smitshoek. Pucho Rekondie draaide zich goed vrij, maar vond doelman Danny Koning op zijn weg. Even later deelde de formatie van Richard Elzinga al de genadeklap uit. Opnieuw ging hier een individuele fout aan vooraf. Thijs Oomsen liet zich op de doellijn verrassen door Yuri Westhoff. De aanstormende Frank Broos duwde vervolgens met zijn tweede treffer Smitshoek kopje onder, 1-3. Deze mokerslag kwam Smitshoek niet meer te boven. Na afloop gaf trainer Richard Middelkoop toe dat de wedstrijd kort na rust al werd beslist. "Na de 1-3 was het over en uit. Het vertrouwen in een goede afloop vloeide uit de ploeg, de onderlinge afstanden werden te groot en het team viel uit elkaar", was de analyse van Middelkoop.

Om de ploeg van voetballende impulsen te voorzien bracht Middelkoop met nog zo'n 25 minuten op de klok Erwin Bravenboer voor Thijs Oomsen. De jeugdige Jochem van den Biggelaar schoof een linie naar achteren. Het was echter FC 's-Gravenzande dat in minuut 72 de wedstrijd definitief in het slot gooide. Patrick Triep verraste Mike van de Wijngaart, 1-4. De wedstrijd bloedde vervolgens volslagen dood. De fraaie volley waarmee invaller Mitchell Abdoel de eindstand op 2-4 bepaalde was uitsluitend van belang voor de statistieken.

Na afloop hield een vraag de Smitshoek supporters bezig. Wat als we in de uitstekende openingsfase nu op een ruime voorsprong waren gekomen? Maar ook in het voetbal geldt 'als' niet. Feit is dat Smitshoek op de ranglijst van de sterke Hoofdklasse A enkele plaatsen duikelde. Om niet in de gevarenzone te geraken is een goed resultaat tegen Jong FC Den Bosch een opsteker. In Den Bosch wordt zaterdag om 18.00 uur afgetrapt.