Smitshoek blijft door zege hoofdklasser

20 May 2018, 10:06 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Smitshoek heeft zich zaterdag definitief veilig gespeeld. Door een 3-2 overwinning op AFC is het nu onbereikbaar voor de staartploegen, en kan men zich opmaken voor een nieuw seizoen in de hoofdklasse.

Trainer Richard Middelkoop had zijn elftal aangepast na de midweekse wedstrijd tegen s’-Gravenzande. De oefenmeester startte met 5 verdedigers in plaats van de vertrouwde 4 mans verdediging, vleugelaanvaller Jurien Reneita moest zijn plaats afstaan aan verdediger Thijs Oomsen. Deze moest met zijn routine als extra slot op de deur fungeren, Smitshoek had namelijk aan een gelijkspel genoeg om zich definitief veilig te spelen.

Een logische gedachte, die echter op het veld niet goed uitpakte. AFC was de betere ploeg, Smitshoek kwam niet aan een fatsoenlijke aanval toe. Het was, zoals zo vaak, aan Mike van der Wijngaart te danken dat de 0 nog op het scorebord bleef, maar ook hij was kansloos toen Thierry van der Kooye de gasten verdiend op voorsprong zette. Bart Deprez had de 1-1 nog op zijn schoen, maar hij verzuimde de enige kans in de 1e helft te verzilveren.

In de rust zette trainer Middelkoop de opstelling weer om naar de vertrouwde systeem met 4 verdedigers en 3 aanvallers. Linksback Mustafa Ceelen bleef in de kleedkamer achter, aanvaller Jurien Reineta kwam er in, en John van Vugt verhuisde van het centrum naar de linkerkant van de verdediging.

Smitshoek voetbalde nu veel meer naar voren, en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar moest na 10 minuten de 0-2 incasseren toen Mauritsio Helstones kopbal bij de 2e paal binnen viel. Veel supporters zagen al een beslissende wedstrijd uit bij Nootdorp naderen, maar daar dacht Bart Deprez anders over. Op schitterende wijze bracht hij de hoop terug met een magnifieke boogbal vanaf een meter of 30 over keeper Jort Berghuis. De druk op de Amsterdamse verdediging nam toe, en na een goede voorzet van Rutger van der Kleij kon Jurien Reineta bij de 2e paal de 2-2 binnenkoppen.

AFC moest nu weer komen, waardoor er ruimte ontstond voor de snelle Smitshoek aanvallers. De kansen die hieruit voortkwamen werden niet goed uitgespeeld, tot de voor Sean Verburg ingevallen Luc Delmee in de 90e minuut aan alle onzekerheid een eind maakte en de 3-2 tegen de touwen joeg.
Alles wat Smitshoek was haalde opgelucht adem. Trainer Richard Middelkoop, die toegaf de zijn opstelling niet zo uitpakte als hij had gehoopt, kwam handen te kort om alle felicitaties aan te nemen. Rechtstreekse handhaving was het doel, en daar is hij glansrijk in geslaagd, met een elftal wat niet overliep van kwaliteit, maar wel het hele seizoen als team gepresteerd heeft.

Wat rest is nu een uitwedstrijd bij Nootdorp, en de kwartfinale van de Palace Casino Cup uit tegen IFC. Wie weet zit er als toetje nog een finale in dit toernooi.
Opstelling Smitshoek: v/d Wijngaart, Braaf, v/d Kleij, v Vugt, Ceelen (Reineta), v/d Oever, Oomsen, Bravenboer, Deprez, Visser, Verburg (Delmee)